Ochelarii pentru activitățile pe care le desfaşurăm la o distanță de 30-40 cm de ochi

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.

Ochelarii de lectură, sunt instrumente care simplifică citirea şi vederea de aproape. Răsfoind o carte sau un ziar, ne dăm seama adesea că literele devin confuze.


Acest tip de ochelari, vor fi necesari numai pentru activitățile pe care le desfaşurăm la o distanță de 30-40 cm de ochi, iar dioptriile lor vor creşte mai accentuat pana la varsta de 50 de ani, de obicei  intre 50 si 60 de ani, progresia este mai lentă.


Pe lângă faptul că ușurează viața pasionaților de lectură, acești ochelari pot fi folosiți și pentru a citi textul cu caractere mici de pe smartphone-uri și tablete.

Special adaptate obiceiurilor vizuale specifice fiecărui purtător și distanței tipice de citit, aceștia le redau oamenilor posibilitatea de a se bucura de o vedere relaxată, naturală la apropiere, indiferent de prescripție.


Presbiopia, reprezintā dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinată de scăderea puterii de acomodație a ochiului. Acomodația este un proces prin care cristalinul, lentila ochiului işi modifica forma, respectiv işi mareşte puterea dioptrica, pentru a oferi o vedere clară de aproape.


Odata cu inaintarea in varsta, amplitudinea cu care cristalinul işi modifica forma, scade.
Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face excepție, nici chiar acele persoane care nu au purtat ochelari niciodată.

Apariția presbiopiei este reprezentată de inaintarea in vârstă, care determină pierderea elasticității cristalinului şi a structurilor oculare responsabile cu acomodația.

Counselor Healthy Holistic Living

Lovely Looks Optica Medicala Braşov


Vederea este prețioasă, ai grijă de ea!


Gânduri bune!
Nicoleta Miclea

CEASUL NOSTRU ORGANIC -RITMUL CIRCADIAN

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.
Daphne Lab România by Lovely Looks Optica Medicala Braşov

Organismul nostru este caracterizat de ritmuri de funcționare zilnică.
Acesta este așa-numitul ritm circadian, care constă din variațiile ciclice care implică zilnic activitățile noastre biologice.

Dar ce este exact ritmul circadian? 


Este un fel de ceas biologic pentru o perioada de 24 de ore.
De fapt, numele derivă din latină circa diem, care înseamnă „în jurul zilei”.
Se caracterizează prin faptul că este un sistem intern complex, responsabil de ciclurile care privesc sângele, tensiunea, temperatura corpului, tonusul muscular, ritmul cardiac, ritmul somn-veghe etc.

Ritmul circadian a fost protagonistul Premiului Nobel pentru Medicină în 2017.
Acest prestigios premiu, a fost acordat celor trei geneticieni cronobiologi- Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young , care au studiat mecanismul care controlează aceast ciclu special, numit ritmul biologic și au descoperit sistemul, datorită căruia toate organismele vii își reglează ceasul circadian în armonie cu mediul extern.

Organismele care populează planeta Pământ, inclusiv oamenii, au un ceas biologic intern care variază, ca un „ceas adevărat”, pe măsură ce orele trec. Acest mecanism, de fapt se adaptează la diferitele faze ale zilei, reglând funcții cheie precum, niveluri hormonale, somn și metabolism.


Din acest motiv, atunci când ceasul nostru nu este aliniat cu mediul extern, suferim şi totodată privește bunăstarea psiho-fizică. 


Un exemplu în acest sens este jet lag-ul, care din cauza unei schimbări bruște a fusului orar, are efecte negative asupra organismului, deoarece creează o alterare a propriilor ritmuri circadiene.

ORGANELE IMPLICATE

Ritmul circadian este strâns legat de ciclul lumină-întuneric.

Lumina zilei reglează cea mai mare parte a dinamicii biologice interne, puse în mișcare de genele „ceas” care, interacționând cu alte gene, produc o proteină responsabilă la rândul ei, de genele care guvernează diferite alte gene, funcții vitale, cum ar fi de la stimularea foamei până la somn.

În special epifiza, joacă un rol fundamental în cadrul ciclului circadian. Este o glandă, situată la baza craniului, care produce melatonină, hormonul care reglează ritmul circadian al organismului.  Secreția sa este strâns legată de lumină.
De fapt, stimulul luminos este transmis epifizei care inhibă producerea de melatonină, iar întunericul stimulează eliberarea acestuia, favorizând somnul.

În plus, în timpul zilei fiecare organ atinge vârful său de activitate maximă într-o fază precisă.
Fiecare organ, de fapt își urmează propriul ceas și poate da informații organelor învecinate.

În acest caz vorbim de ceasuri „periferice” în strânsă legătură cu ceasul biologic central sau ceasul principal, situat în hipotalamus


Studii recente au evidențiat modul în care organele știu „cât este ceasul”.


Universitatea din California, în colaborare cu Institutul de Cercetare în Biomedicină din Barcelona, a evidențiat modul în care ficatul este capabil să răspundă la stimuli (lumina/întuneric), pregătindu-se pentru a digera la prânz și cină, transformând glucoza în energie.

Ritmul circadian acoperă cele 24 de ore care alcătuiesc o zi, lucrând în cicluri de aproximativ 3 ore.

Intre orele 6-9
Organismul revine treptat in miscare, in urma odihnei din timpul noptii. 
Melatonina, hormonul de somn produs în timpul nopții începe să scadă, în același timp crește nivelul de cortizol, care trezește organismul și activează starea de veghe.

Între orele 9-12
Cortizolul atinge apogeul și temperatura corpului, împreună cu principalele funcții fizice și cognitive, continuă să se trezească din ce în ce mai mult.
Prin urmare, este cel mai bun moment pentru a desfășura cele mai solicitante activități ale zilei, deoarece starea de concentrare atinge maximul la ora 12.

Între orele 12-15
După pauza de masă, activitatea digestivă provoacă o senzație de somnolență și oboseală.  Sistemul nostru nervos parasimpatic, spune corpului nostru să încetinească activitatea în timpul procesului digestiv. 
În plus, nivelurile ridicate de glucoză prezente în sânge după masă acționează asupra anumitor neuroni din hipotalamus, transmițând suspensia producției de orexină către celule. 
Aceasta din urma este proteina implicata in mentinerea starii normale de activitate si de veghe.

Intre orele 15-18
În aceasta faza are loc cresterea temperaturii corpului si eficiența maxima a inimii si a plamanilor.  Este cel mai bun moment pentru a te angaja în activitate fizică, deoarece mușchii sunt, de asemenea mai tonifiați și mai activi.

Între orele 18:00-21:00
Din acest moment, activitatea organismului începe din nou să încetinească, și pe măsură ce se apropie ora de culcare, ficatul și intestinele digeră mai greu grăsimile și zaharurile. 
Din acest motiv este indicat sa ai o masa usoara care să garanteze odihna optimă.

Între orele 21 și miezul nopții
De la aproximativ 21, glanda pineală începe să producă melatonină, care are rolul fundamental de a facilita adormirea și somnul.  În același timp, temperatura începe să scadă, stabilindu-se cel mai bun moment pentru a merge la culcare. 
De aceea, nu este recomandat să faci sport după cină sau să te expui excesiv la așa-numita lumină „albastră” a smartphone-urilor, tabletelor și computerelor care afectează producția de hormon al somnului.

Între 24-03
După miezul nopții, melatonina este la maxim, asigurând astfel un somn profund și odihnitor.  Este momentul în care creierul este împrospătat și organele se relaxează, pregătind corpul pentru ziua următoare.

Între 3-06
Temperatura corpului scade la minim, în timp ce melatonina începe încet să scadă, pregătind corpul pentru o trezire treptată.

RITMUL CIRCADIAN ŞI ALIMENTAȚIA

Dieta joacă un rol decisiv în menținerea sănătății corpului nostru și a ritmului nostru circadian.  Fiecare organ, la fel ca și microbiota intestinală, are un ceas biologic și își urmează propriul ritm. Sincronizarea cu ciclul circadian este legată de semnalul indus de consumul meselor, care este maxim în fazele de mic dejun și prânz, în timp ce scade seara, când încărcătura energetică trebuie ușurată cu o masă ușoară și hrănitoare.

Organismul nostru, așadar, în funcție de fazele ciclului circadian, are nevoie de anumite alimente și nu de altele.


De exemplu, între 7 și 15 este indicat să consumăm carbohidrați, precum cerealele, în timp ce între 15 și 20 este faza proteică, însoțit eventual de legume proaspete și gătite cu metode delicate(posibil in abur, la cuptor sau la gratar).


Ceasul circadian în medicina chineză

Poate nu toată lumea știe că, în  medicina tradiționale chineză, corpul nostru este străbătut de 12 meridiane, sau canale energetice, care corespund principalelor organe: plămâni, splina, inimă, rinichi, pericard, ficat și a intestinelor, adică intestinul gros, stomac, intestin subtire, vezica urinara, vezica biliara, fierea, meridianul ,,lo Yuan Qi”
(triplice riscaldatore).

Fiecare meridian, corespunde unei orbite circadiane care durează aproximativ două ore. 

Fiecare organ are un moment al zilei în care se află la funcționalitatea sa maximă. Tocmai în acest interval orar circulă cel mai mult energia și funcțiile biologice ale fiecarui organ se îndeplinesc cel mai bine.

Ascultă-ți corpul şi înțelege-l!

Sănătatea este prețioasă şi trebuie să avem grijă de ea!

Gânduri bune!

Nicoleta Miclea

Counselor Healthy Holistic Living

Lovely Looks & Daphne Lab România

DEMODEX- UN PARAZIT MIC DAR PERICULOS PENTRU SĂNĂTATE

,,DEMODEX” este numele unor acarieni care trăiesc în foliculul pilos, iar la om se gaseşte pe pielea feței (pe frunte, părțile laterale ale nasului, în canalele urechii externe şi pe gene).

Cei care trăiesc în special pe gene se numesc DEMODEX FOLLICULORUM, are o lungime de 0,1-0,4 mm. Se hrănesc cu celulele pielii, este semitransparent, aproape invizibil cu ochiul liber, dar pot fi văzuți la microscop. Fiecare are câte 4 perechi de picioare care-i ajută să se mişte destul de repede, cu o viteză de 8-16 mm/h pe timp de noapte în principal, deoarece nu suportă lumina.

Au o durata de viață de 15 zile, iar inainte de sfârşitul vieții se inmulțesc la suprafața pielii, femela depunând ouăle în glandele sebacee sau în foliculul pilos, de unde ies larve si apoi devin adulți după alte 6 zile.

Atunci când acarienii mor, se descompun în glandele sebacee sau în foliculul pilos, astfel împrăştiind toate rezidurile acumulate în organism în timpul vieții, inclusiv o bacterie numită BACILLUS OLERONIUS, asociată cu rozaceea(o afectiune cronică a pielii).

Transferul acestora de la o persoană la cealaltă se poate face prin contactul facial, cu părul, genele şi sprâncenele.
Aparent 90% dintre persoanele infestate cu aceşti acarieni, sunt asimptomatice. De aceea ei traiesc toată viața cu aceşti paraziți fară să ştie, însă pot afecta sănătatea în diferite moduri.

DEMODEX poate compromite vederea persoanei infestate, afectând filmul lacrimal al ochilor, provocând îcețoşarea vederii.
Persoanele infestate se pot confrunta cu căderea genelor, iar cazurile severe de DEMODEX pot duce la infecții oculare. Persoanele infestate pot dezvolta Blefarită Demodex (inflamație a pleoapelor).
Demodex mai poate provoca acnee.

Un studiu de meta-analiză publicată in 2012, a demonstrat ca oamenii care suferă de acnee vulgară au un risc de 3 ori mai mare de infestare cu acarieni Demodex, din cauza eccesului de sebum produs de piele.

Studiile arata ca femeile care folosesc o cantitate exagerată de machiaj, produse netestate oftalmologic şi dermatologic şi care conțin SLS,SLES, PEG…ş.a. substanțe chimice nocive pentru organism (folosite zi de zi), si care nu se demachiază seara, au risc mai crescut de infestare şi proliferare a bacteriilor.

Persoanele cu risc crescut, sunt cele care au un sistem imunitar slăbit, care suferă de dermatită, infecții ale pielii, alopecia, acnee de tip inflamatoriu, HIV.

DEMODEX poate fi îndepărtat prin tratament atunci când este depistat.Trebuie mers la medicul clinician pentru consultație şi recomandarea tratamentului farmacologic adecvat.

O îngrijire corectă presupune doi paşi foarte importanti:

IGIENA şi TRATAMENT

Spălarea frecventă a hainelor personale şi a lenjeriei la temperaturi înalte fară a folosi balsam de rufe, folosind bicarbonat de sodiu şi O.E. TEA TREE.
După spălare se recomandă călcarea rufelor.

Pentru ştergerea feței şi a ochilor trebuie folosite prosoape (şervețele) de unică folosință. Folosiți prosoape pentru corp separat de ceilalti membri ai familiei. Lenjeria trebuie schimbată foarte des şi fața de pernă zilnic.

In perioada tratamentului este interzisă sauna, masajul facial şi tratamentele cosmetice. Tot ce ați folosit ca machiaj, creme şi accesorii (pensule, bureței ş.a.), trebuie aruncate. Aplicarea genelor false este strict interzisă. În cazul în care aveți animale de companie, evitați contactul cu blana lor şi spalați-vă des pe mâini.

Pentru a accelera procesul de vindecare, este important să se amelioreze iritația, să nu se stimuleze glandele sebacee, să nu se facă scrub. Este permis folosirea unui exfoliant chimic.
Cu siguranță, medicul dermatolog o să vă ajute si îndrume pas cu pas în protocolul de tratament.
Sănătatea este prețioasă, aveți grijă de ea!

Gânduri bune!

Nicoleta Miclea

Counselor Healthy Holistic Living


Lovely Looks Optica Medicala Braşov
Sf.Ioan15 – Centrul Vechi

CORELAȚIA DINTRE POSTURĂ ŞI VEDERE

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15,Centrul Vechi.
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.

O postură incorectă, nu numai că poate contribui în timp la probleme de respirație superficială, vascularizație deficitară ş.a., dar poate afecta și vederea.
Se poate întâmpla ca o vederea slabă să contribuie la dezechilibre posturale, care apoi provoacă probleme de sănătate grave.


Pentru mulți dintre noi care petrecem ore întregi în fața unui computer zi de zi, este important să înțelegem legătura dintre postură și vedere,  și cel mai important să știm, cum să prevenim eventualele dezechilibre.
Din punct de vedere științific, 90% din informațiile necesare dezvoltării cognitive și operaționale se desfăşoară cu ajutorul ochilor ( a vederii).

Un orb de la naștere nu are conceptul de culoare, forma obiectelor, fețelor și frumuseților naturale care îl înconjoară.
În schimb, unele deficiențe vizuale pot fi cauza unor posturi anormale, oboseală oculară, dureri de cap, dificultăți în studiu și la locul de muncă, până la compromiterea evoluției copilului, creșterea, pregătirea, cariera, viitorul unui individ.
La vârstnici acestea sunt principala cauză a demenței senile.


La fel, pentru a compensa deficiențele vizuale care nu sunt corectate în mod adecvat, corpul impune asumarea unor posturi anormale, cum ar fi torsiunea gâtului (torticolis este o contractura a muschiilor gatului care limiteaza miscarile de rotație a capului), înclinarea capului, avansarea umerilor și înclinarea coloanei vertebrale.
Tensiunea musculară neregulată rezultată, generează durere și disconfort.

Faceți experiența legării la ochi timp de 30 de minute pentru a dobândi valoarea FUNCȚIEI VIZUALE.
Ea ne afectează ÎNTREGUL CORP, viața de zi cu zi și CALITATEA vieții noastre.

Prin urmare, lipsa de corecție, o corecție insuficientă, dezechilibrată sau inadecvată pentru activitatea desfășurată, DETERMINĂ INEFICIENȚELE așa cum este descris mai sus, înrăutățește calitatea vieții, declanșează procese de compensare la nivel POSTURAL, provocând DURERE mai mult sau mai puțin importantă.


CATEVA EXEMPLE:


1. ABSENȚA OCHELARILOR
Aproximativ 95% din populație are nevoie de o corecție vizuală, iar 90% din cazuri, un ochi este diferit de celălalt. Prin urmare, pentru a compensa orice deficiență vizuală, se creează tensiuni cel puțin la structurile craniene și apoi la torsiunile cervicale în direcția ochiului mai performant.


2. OCHELARII DIN SUPERMARKET, FARMACII SI ALTE PUNCTE DE VÂNZARE NESPECIALIZATE
Presupunând că nimeni la nivel comercial nu este capabil să facă miracole, în astfel de locuri nespecializate, calitatea lentilelor este cu siguranță slabă. Ceea ce contează cel mai mult este că lentilele sunt de putere dioptrică egală și prin urmare, nepotrivite pentru cei care-i poartă.
În plus, nu respectă distanța interpupilară, care necesită vederea pentru aproape.
Au o distanță standard de 60mm, utilă mai degrabă pentru divergență(vederea la distanță) si nu pentru convergență (vederea la aproape).
Utilizarea prelungită provoacă tensiuni la nivelul mușchilor oculari, rezultând oboseală și durere, dar mai presus de toate phorie și strabism adesea CRONICE, cu dublarea imaginilor care se poate intui cu  ușurință.


3. DISTANȚĂ INTERPUPILARĂ
Pentru o vedere confortabilă și corectă, punctul focal al lentilei trebuie să corespundă pupilei fiecărui ochi, atât pentru vederea de aproape cât şi pentru distanță.
Este clar să înțelegem cum chiar și cele mai mici abateri duc la torsiunea oculară și la repercusiuni craniene.


4. CALITATEA LENTILOR
Ca în orice sector comercial, există produse de calitate scăzută și ieftine și produse de înaltă calitate și inevitabil cu un preț mai mare decât cele anterioare.
Ochiul nostru trebuie să se rotească 360° și prin urmare, necesită o lentilă perfectă pe întreaga sa suprafață. 
Realizarea unui obiectiv de această calitate, necesită tehnologii avansate de producție, care sunt scumpe și incompatibile cu economisirea costurilor.


5. MARIMEA RAMEI
Teoretic, pupila ar trebui să fie în centrul fiecărei lentile.
Dacă rama este mare, există un ,,exces de lentilă”, unde se produc aberații și prisme induse în partea temporală, de multe ori enervante care provoacă torsiune craniană și posturală.
În prezent, moda oferă rame cu forme ample (anou cu diametrul mare), punte nazală mare. Atunci când purtăm astfel de ochelari, pupila este situată in partea superioară a lentilelor, ceea ce nu-i tocmai corect.
În acest fel, axa vizuală trece printr-o prismă, și prin urmare cu distorsiuni inevitabile, care pot fi compensate numai cu lentile de înaltă calitate.


6. SUBCORECȚII
Dacă diopriile ochelarilor sunt insuficiente în raport cu nevoia OBIECTIVĂ a fiecărui ochi, aceasta determină o vedere redusă în comparație cu exigența propriu-zisă.
Prin urmare, creierul ,,comandă” în mod constant să schimbe focalizarea provocând mai întâi spasme la nivelul cristalinului și apoi întregii structuri oculare. Pe lângă oboseala naturală și / sau cefaleea, în cazul ochilor miopi există o creștere a progresivității miopiei.


7. OCHELARII DE SOARE
De obicei le atribuim doar o funcție FASHION, fără a lua în considerare calitatea lentilelor. 
Dacă lentilele sunt de proastă calitate şi nu sunt procesate optic, pot provoca distorsiuni vizuale grave. 
Dacă nu au filtru pentru razele UVA-UVB, un tratament antireflex de calitate, acestea pot provoca daune grave ochilor, în special cristalinului și retinei. Adesea purtătorul acuză disconfort, oboseală, cefalee etc.


CONSIDERAȚII FINALE
Fiecare dintre noi folosește vederea pe tot parcursul zilei, cu excepția duratei somnului.
Orice situație în care utilizăm vederea în mod necorespunzător pentru funcțiile care trebuie îndeplinite, determină cu siguranță tensiuni craniene, cervicale, posturale, care duc inevitabil la oboseală, roșeață oculară, durere și dezechilibru întregului organism.


Vederea este prețioasă şi împreună putem avea grijă de ea!


Programează o întâlnire cu personalul nostru calificat, pentru a identifica sau a discuta despre exigențele dumneavoastră de vedere.


https://opticalovelylooks.ro/programari/
https://opticalovelylooks.ro/cabinetul-nostru/

Gânduri bune!

Nicoleta Miclea


Counselor Healthy Holistic Living
Lovely Looks Optica Medicala Braşov

LA UN MOMENT DAT IN VIAȚĂ VOM ÎNTÂLNI DECLINUL GENERAL AL VEDERII

https://opticalovelylooks.ro/programari/

Vederea ta este rezultatul unei interacțiuni complexe.

Ochii sunt oglinda sufletului, sunt fereastra prin care putem privi spre trupul nostru. Ei ne dau indiciile stării de bine a organismului nostru in general.

Un doctor specialist oftalmolog, poate descoperi printr-o examinare atentă a fundului de ochi, o serie de afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială,  diabetul, cancerul inainte ca acesta să apară in alte părți din corp.
Aşadar, doctorul specialist oftalmolog poate să diagnosticheze un bolnav de diabet cu predispoziție de boli cardiovasculare, ceretând cu atenție vasele sanguine ale ochiului.
Astfel, îşi dă seama cine acordă o atenție sporita alimentației şi stilului de viață în general, fiind strâns corelată sănătatea ochilor şi cu alimentația fiecărui individ.

CUM FUNCȚIONEAZĂ OCHIUL

Trebuie să ințelegem cum funcționează ochii noştri ca să ştim cum sa-i protejăm şi să intervenim atunci când apare o problemă.
Ochiul este unul dintre cele mai importante organe senzoriale și cel mai complex dintre toate.
Ochiul uman este capabil să sesizeze și să prelucreze zeci de milioane de informații pe secundă.
V-ați gândit vreodată cum funcționează ochiul? Cum se formează imaginile pe care le vedem?
Ce părți ale corpului nostru sunt implicate în acest proces complicat?
Ochiul funcționează asemănător unei camere video, componentele sale acționează împreună pentru a vizualiza lumea din jurul nostru. 

STRUCTURA OCHIULUI UMAN

Pupilă

Orificiul negru din centrul ochiului, care permite trecerea luminii.

Iris

Partea colorată a ochiului, care controlează cantitatea de lumină care trece prin pupilă.

Sclerotica

Partea albă a ochiului.

Membrana conjunctivă

Un strat subțire de țesut care acoperă pleoapa și globul ocular care vă protejează ochiul și îl menține umed.

Cornea
Este stratul exterior al ochiului, mai tot timpul umedă datorită lichidului (filmului) lacrimal care o acoperă.
Este încorporată în scleră (partea alba a ochiului),  împreună formează ceea ce experții numesc tunica externa (bulbi).
Corneea acționează ca o fereastră,  având o formă de disc, este transparentă, permițând penetrarea luminii.
Protejează ochiul împotriva factorilor externi, cum ar fi murdăria, praful sau atingerile (leziuni uşoare).
Este in mod natural foarte elastică, iar curbura sa îi conferă calitățile optice, joacând un rol cheie în obținerea unei imagini clare.

Cristalinul

Un disc transparent aflat în spatele irisului.

Retina

Partea din spate a ochiului, care conține milioane de fotoreceptori (senzori care transformă lumina în semnale electrice). Aceste semnale sunt trimise de-a lungul nervului optic la creier, unde sunt procesate pentru a crea o imagine.

Macula

Un loc mic, aproape de mijlocul retinei, care controlează vederea centrală.

Umoarea vitroasă

O substanță asemănătoare cu jeleul care umple mijlocul ochiului, dându-i formă.

Nervul optic

Nervul din spatele ochiului care transmite semnalele de la retină la creier.

Umoarea apoasă

Un lichid limpede în spațiul dintre iris și cornee. Acesta menține presiunea oculară și conferă părții din față a ochiului forma sa rotunjită.

Toate aceste componente ale ochiului, sunt reglate fin într-un sistem delicat funcțional pentru a ne permite să vedem.

Ochii ne permit să vedem forme, culori și mișcări, precum și să percepem distanța, înălțimea și alte variabile din jurul nostru.

Imaginile pe care le vedem sunt compuse din lumina reflectată de obiectele pe care le privim, care apoi intră în ochi prin pupilă.
Împreună cu cristalinul, corneea curbează (refractă) lumina pentru a o focaliza pe retina din partea din spate a ochiului.
Retina este acoperită de milioane de celule sensibile la lumină numite conuri și bastonașe. Conurile sunt responsabile pentru vederea în timpul zilei, ne permit să vedem imagini în culori și detalii,  iar bastonașele sunt responsabile pentru vederea pe timp de noapte. Retina convertește lumina în semnale electrice, cestea sunt trimise de-a lungul nervului optic la creier, unde sunt procesate apoi pentru a crea o imagine.

Cristalinul ocular focalizează imaginea in mod automat, folosind mușchii pentru a schimba forma și a ajuta la focalizarea pe obiecte la diferite distanțe. Irisul, partea colorată a ochiului, controlează cantitatea de lumină care trece prin pupile în ochi.

Ochii sunt subiectul a numeroase mituri care se refera la obiceiuri si lucruri care ne afecteaza vederea sau o protejeaza.
Cu siguranță, ochii sunt unul dintre cele cinci simturi. Văzul ne ajută cel mai mult să descoperim lumea din jurul nostru. Dintr-o singura privire care dureaza o fractiune de secunda, ochii transmit creierului datele necesare pentru a ne spune forma, dimensiunea, culoarea si textura unui obiect.
Ne indică cât de aproape este acel obiect, dacă se află în picioare sau în mişcare şi viteza cu care se deplasează.
Un organ mic, comparativ cu majoritatea organelor, însa structura lor este incredibil de complexă. Lucreaza impreuna pentru a percepe adancimea, permitandu-ne sa judecam distanta si dimensiunea obiectelor din jur si ne ajuta astfel sa se deplasam printre ele.
Colaboreaza cu muschii, nervii si creierul pentru a produce mesaje si imagini vizuale complexe.
In plus, se adapteaza in mod constant la mediul in schimbare. Atuncu când suntemîn întuneric sau cand ne aflam in lumina puternica a soarelui.

Vederea este prețioasă şi împreună putem avea grijă de ea!

Vizitați opticianul în mod regulat pentru un screening minuțios.
Între examene, dacă observați o schimbare sau sunteți îngrijorat de vedere, contactați imediat specialistul.
Identificarea și tratarea problemelor din timp ne pot ajuta să avem o vedere bună tot restul vieții.

Vederea este prețioasă şi împreună putem avea grijă de ea!

Programări

Gânduri bune!
N.M.
Counselor Healthy Holistic Living

DE CE ESTE IMPORTANTĂ TOPOGRAFIA CORNEANĂ

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi

CE ŞTII DESPRE KERATOCONUS ❓

🔰 Eşti un tânăr cu vârsta cuprinsă intre 16 şi 21 de ani care poartă ochelari de corecție sau lentile de contact❓

🔰 Ai peste 40 de ani şi simți că acuitatatea vizuală nu te mai satisface, vederea este încețoşată atât la citit, cât şi la distanță şi nu găsiți nici un punct in care vederea sa fie clară❓

🔰 Senzație de prurit (mâncărimi) asociat sau nu cu alergii cu implicare oculară❓

🔰 Suferiți de fotofobie, ca un disconfort accentuat in zilele insorite sau la lumină puternică şi halourile care apar la condus pe timp de noapte❓

🔰 Este posibil ca vederea să fie afectată de KERATOCONUS‼️

🔰 Atunci când sesizați apariția unuia sau mai multor  manifestări descrise mai sus, se impune un consult oftalmologic în care specialistul apelează la o serie de investigații, folosind aparatură specială, menită să evalueze suprafața şi grosimea corneană.
De regulă, se indică următoarele investigații: keratometrie, pahimetrie, topografie corneană, microscopie speculară.

🔰 PENTRU O BUNĂ DESFĂŞURARE A CONSULTAȚIILOR, VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROGRAMAȚI SPECIFICÂND ‼️,,CONSULTAȚIE KERATOCONUS”‼️

Pogramarea se poate face telefonic la ⬇️

0726 787 010
Sau direct pe site-ul nostru⬇️
https://opticalovelylooks.ro/programari/

🔰 Topografia corneei este utilizată pentru a studia în detaliu caracteristicile specifice.
Mai precis, grație topografiei corneene este posibil să se obțină o hartă exactă care să permită determinarea cu o precizie extremă a formei corneei și a curburii suprafeței corneene anterioare în fiecare dintre punctele sale.
O cornee sănătoasă, are în general o formă regulată și simetrică. 
În schimb, în prezența unor afecțiuni, patologii sau leziuni, curbura și forma devin neregulate.

🔰 Întrucât topografia corneei și harta topografică care rezultă, oferă informații utile despre curbura acesteia din urmă, executarea examenului de diagnostic (obiect al articolului), este utilă în multe situații, printre care amintim diagnosticul bolilor și tulburărilor care afectează corneea:

Când şi de ce se execută Topografia corneană?

✅Keratoconus (topografia corneei reprezintă instrumentul de diagnostic prin excelență al acestei patologii).

📛 Keratoconusul este o boală progresivă neinflamatoare a corneei, care apare de obicei între 14 și 20 de ani, caracterizată prin ,,uzarea” țesutului corneean; corneea tinde să se subțire și să ia o formă neregulată, „conică”.

✅Edem cornean;

✅Alte distrofii sau degenerescențe ale corneei;

✅Sindroamul ochiului uscat cu deformări ale suprafeței corneei.

✅Evaluarea preoperatorie și postoperatorie a intervențiilor chirurgicale pentru corectarea defectelor vizuale cu laser excimer (chirurgie refractivă).


Cunoașterea curburii corneene înainte de operație este esențială pentru a înțelege unde și cum să interveniți;  în același timp, cunoașterea ei mai târziu este importantă pentru a evalua succesul intervenției.

✅Evaluarea preoperatorie și intraoperatorie în cazul transplantului de cornee (în acest scop, topografiile corneei sunt făcute în locul operator).
Verificări după tratamentul cu reticulare în keratocon.

***Reticularea ete o nouă metodă chirurgicală foarte promițătoare în tratamentul keratoconului, și poate chiar preveni evoluția acetuia. Interventia de crosslinking este o procedura modernă menită să oprească evoluția keratoconusului, o boală degenerativă care se manifestă prin deformarea şi subțierea progresivă a corneei.

✅În contactologie, pentru a identifica – prin urmare, a construi lentilele de contact ideale pentru ochii fiecărui pacient, fie că suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism.

‼️Optica medicală Lovely Looks, vă stă la dispoziție cu tehnologie de ultimă generație, Wave Medica Analyzer Wam 700+ ESSILOR.

O soluție complet computerizată, care combină șapte funcții pentru a simplifica screeningul stării de sănătate a ochilor pacienților, pentru a oferi măsurători detaliate.

Este bazat pe o tehnologie de ultimă generație a   frontului de undă Shack-Hartmann, oferind o analiză completă a camerei anterioare a ochiului.

Calculează şi diagnostichează 7 măsurători detaliate în 90 de secunde pentru ambii ochi, inclusiv:

▶️aberații pe fața de undă, pahimetrie, NCT, topografie, ARK și altele;

▶️Cataractă:  folosind Retroilluminare, WAM700 + evidențiază opacitatea cristalinului;

▶️Glaucom:  combinat cu aparatul foto Scheimpflug pentru date de pahimetrie corneană, WAM700 + oferă o presiune precisă Intra Ocular compensată;

▶️Keratoconus:  încorporat cu un modul de topografie, WAM700 + analizează corneea pacientului pentru depistarea keratoconului;

▶️Lentile de noapte:  Folosind simularea vederii pacientului în timpul nopții, studiul pupilelor și aberațiile, WAM700 + evidențiază beneficiile echipamentelor de vedere nocturnă;

▶️Lentile computerizate: Testul de refracție pentru aproape,  permite ECP-urilor eficientizarea folosirii ochelarilor pentru calculator, uşurând eforturile de acomodare.
Folosind datele clinice ale ochiului, WAM700 + oferă informații complete pentru a gasi soluții personalizate fiecarui pacient.

Aprecierile călduroase şi ratingul de cinci stele din partea clienților noştri, sunt dovada absolută a calitații serviciilor medicale, optice-optometrice, serviciilor şi a produselor Lovely Looks.

Ne găsiți in Braşov, Sf.Ioan 15 (Centrul Vechi, in spatele Hotelului Aro Palace).

Programul de lucru este:

Luni-Vineri: 9:00-18:00
Pauză de masă in intervalul orar 13:00-14:00

Sâmbăta: 10:00-14:00

Duminica închis

Programare la tel. 0726 787 010

direct la sediul nostru din Brașov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.

Programări

Gânduri bune!


Nicoleta Miclea
Counselor Healthy Holistic Living

VINE PRIMĂVARA?

Primăvara se apropie şi vine la pachet cu o serie de afecțiuni. Este anotimpul în care organismul nostru se resimte datorită variațiilor frecvente de temperatură. Valorile oscilante într-un timp foarte scurt, printre celelalte afecțiuni, poate provoca efectul de deshidratare a ochilor.

Vita-POS

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi.

Producția de lacrimi este reglată de comunicarea nervoasă între suprafața oculară și glandele lacrimale, cunoscută și sub numele de unitate funcțională lacrimală integrată.
Acesta din urmă este compusă din nervi senzoriali aferenți care pleacă de la suprafața oculară, din nervi eferenți motori și autonomi care stimulează secreția, clipirea lacrimale și din glandele secretoare (glandele lacrimale principale și accesorii, celulele calice sau calice conjunctivale, glandele meibomiene).
În sindromul de disfuncție lacrimală, această comunicare este întreruptă, cauzând hiperosmolaritatea filmului lacrimal și un cerc vicios de inflamație cronică a suprafeței oculare.  Evenimentul crucial în secvența de evenimente care cauzează simptomul de ochi uscați este hiperosmolaritatea filmului lacrimal care duce la deteriorarea epiteliului suprafeței oculare și instabilitatea filmului lacrimal.


Factorul declanșator al acestui proces patologic este disfuncția secretorie a glandelor lacrimale cauzată de mai mulți factori: vârstă, deficiențe hormonale (în special androgeni), medicamente anticolinergice, intervenții chirurgicale care afectează nervii corneei (de exemplu, LASIK), boli autoimune sistemice. 
Funcționarea defectuoasă a glandelor lacrimogene modifică echilibrul componentelor care stabilizează filmul lacrimal și protejează suprafața oculară.
Această disfuncție secretorie duce la producerea unui film lacrimal anormal și hiperosmolar. Hiperosmolaritatea lacrimală stimulează producerea de mediatori inflamatori și activează cascada inflamației.

În sinteză, mecanismul patogen central al sindromului disfuncției lacrimale, include hiperosmolaritatea și instabilitatea filmului lacrimal.


Hiperosmolaritatea filmului lacrimal cauzează deteriorarea epiteliului de suprafață prin activarea unei cascade inflamatorii la suprafața oculară și prin eliberarea mediatorilor inflamatori în lacrimă. Afectarea epitelială determină pierderea celulelor prin apoptoză, pierderea celulelor calice sau a celulelor calicilor conjunctivale și reducerea producției de mucină, provocând instabilitatea filmului lacrimal. Această instabilitate înrăutățește hiperosmolaritatea suprafeței oculare și completează cercul vicios.

Mucinele sunt produse și secretate continuu de celulele calicice pentru a repara și înlocui stratul de mucus existent. Mucinele sunt depozitate în granule în interiorul celulelor calice înainte de a fi eliberate în lumenul organului.
Notă:
Apoptoza este o formă a morții celulare programate, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal.

PENTRU SĂNĂTATEA OCHILOR NOŞTRI, TREBUIE SĂ FOLOSIM O PROTECȚIE

Unguentul oftalmic Vita POS, protejează suprafața oculară împotriva uscăciunii, cu ajutorul conținutului ridicat de vitamina A (retinol palmitat), păstrând hidratarea optimă a suprafeței oculare.
Vitamina A are o acțiune benefică asupra celulelor caliciforme (GOBLET), creşte secreția de mucină.
Mucina face tranziția între suprafața hidrofobă a epiteliului cornean şi faza apoasă a filmului lacrimal. Face posibilă retenția apei pe suprafața oculară, asta înseamnă un film lacrimal normal.

Vederea este prețioasă. Ai grijă de ea!

Gânduri bune!😊

Counselor Healthy Holistic Living

Vita-POS

HYLO GEL Picături lubrifiante pentru ochi 10ml

Sty, Chalazion, care-i diferența?

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15
Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15

Chalazionul este o afecțiune a pleoapei destul de frecventă, care derivă dintr-o inflamație a glandei meibomiene, responsabilă de producerea componentei lipidice a secreției lacrimale, în urma obstrucției canalului său excretor.

Chalazionul este ușor de recunoscut, obstrucția se manifestă extern cu umflarea pleoapei în corespondență cu glanda afectată.

Fiecare folicul al genelor pe marginia pleoapelor, este prevăzut cu o glandă Zeiss care produce sebum.
În aceeași zonă, lângă baza genelor, se află unele glande sudoripare modificate, numite glandele lui Moll. De-a lungul marginii interioare, la apariția genelor, pe de altă parte, glandele meibomiene (sau glandele tarsiene) secretă o substanță bogată în lipide care împiedică pleoapele să se lipească una de cealaltă.
Această organizare priveşte marginea pleoapelor, cu excepția porțiunii mediale (care reprezintă aproximativ a opta în interiorul fisurii), reprezentând punctele lacrimale, care coincid cu începutul canalelor de evacuare lacrimale.
Toate glandele accesorii ale pleoapelor sunt supuse invaziei bacteriene ocazionale.
Din infecțiile unei glande meibomiene se poate forma un chalazion. Pe de altă parte, procesul infecțios al unei glande sebacee a genelor sau a uneia dintre glandele lacrimale accesorii, care se deschid la suprafața dintre foliculii pleoapelor, provoacă o umflare dureroasă localizată, cunoscută sub numele de sty.
Chalazionul este cauzat de inflamația uneia sau mai multor glande meibomiene, care sunt dispuse transversal în pleoapele inferioare și superioare.
În mod normal, aceste glande contribuie cu secreția lor, la producerea stratului uleios al filmului lacrimal.
Dacă orificiile canalelor excretoare ale glandelor meibomiene prezente pe marginea pleoapelor devin ocluse, componenta lipidică produsă nu poate curge spre exterior și determină leziunea nodulară caracteristică (granulom), în punctul corespunzător glandei afectate de obstrucție.
În țesuturile moi din jurul  pleoapei, poate apărea roșeață, durere, inflamație a conjunctivei ş.a.
Obstrucția se poate datora prezenței ,,obstacolelor externe” sau modificării mebo-ului în sine.
Unele persoane cu probleme asociate cu secreția de sebum (de exemplu, seboree, piele grasă) au tendința de a avea un mebo mai gros. Alteori, o dietă dezechilibrată sau o perioadă de stres intens, este suficientă pentru o producție a glandei „alterate” în comparație cu norma.

Uneori, chalazionul poate fi consecința blefaritei cronice. Dacă această inflamație a pleoapei este neglijată, acumularea de bucăți mici de piele peeling (asemănătoare cu mătreața) poate duce la obstrucția canalului excretor.

În alte cazuri, chalazionul depinde de utilizarea lentilelor de contact. Acestea intervin ca obstacole externe, deoarece pot provoca un traumatism la nivelul pleoapelor, declanșând un proces inflamator.

În cele din urmă, se pare că o predispoziție constituțională, în principal pe bază ereditară, de a prezenta boli alergice (diateza alergică) poate accentua tulburarea.

Mebo-Sebo

Mebo reprezintă pentru ochi ceea ce reprezintă sebumul pentru piele. Ambele sunt secreții lipidice cu funcții de protecție, și din diverse motive pot suferi modificări mai mult sau mai puțin accentuate.

Chalazionul, este de asemenea, cunoscut ca expresia chistului meibomian, tocmai pentru a indica ținta inflamației (glandele meibomiene) și nodulul tipic care îl distinge (chistul). 
Chalazion este de asemenea denumit lipogranulom al glandei meibomiene.

Formarea unui chalazion poate depinde de:

Predispoziția constituțională la secreția sebacee sau la diateza alergică;

Dieta dezechilibrată caracterizată prin consumul frecvent de alimente bogate în grăsimi, brânzeturi, carne, dulciuri;

Tulburări ale tractului intestinal (cum ar fi colita spastică);

Perioade de stres intens sau oboseală specifică.

Chalazionul este adesea asociat cu rozacee și seboree.
În trecut, se credea că chalazionul avea o origine pur infecțioasă. Astăzi această presupunere a fost eliminată, deși unii cercetători cred că o infecție oculară preexistentă poate accentua cumva simptomele chalazionului.

Sty și chalazion sunt două tulburări adesea confundate între ele. Ambele se caracterizează de fapt, prin apariția bruscă a unei umflături a pleoapei superioare sau inferioare și încep cu roșeață, edem, umflături și dureri de pleoape.
Cu toate acestea, sty și chalazion au unele diferențe care le permit să se distingă.

Calazionul este un chist situat în pleoapa superioară sau inferioară, rezultat dintr-o inflamație a glandei meibomiene.

Sty este o inflamație acută a uneia sau mai multor glande sebacee la baza genelor (glanda Zeiss), pe marginea pleoapei in exterior. 

Simptomele chalazionului și răspâmdirea lor depind de gradul de inflamație al glandei și de numărul de glande implicate. La debut, chalazionul poate da durere întregii pleoape, datorită reacției flogistice remarcabile. După câteva zile, pleoapa se dezumflă, dar chistul rămâne ceea ce poate da senzația unui corp străin, mai ales dacă este mare și situat în pleoapa superioară.

Simptome de chalazion.
Cum se manifestă?

Calazionul se caracterizează prin apariția bruscă a unei umflături focale a pleoapei, în corespondență cu glanda implicată în inflamație, asociată cu hiperemie.
De-a lungul timpului, chalazionul tinde să devină un lipogranulom, care apare ca un mic chist solid de-a lungul marginii pleoapelor.  Spre deosebire de sty, această leziune este de obicei nedureroasă.
Calazionul poate fi mic (ca un bob de mei) sau mai mare, până la umflarea atât de consistent încât să provoace închiderea pleoapei.

Alte simptome asociate cu Chalazion

De cele mai multe ori, pacienții afectați de chalazion nu prezintă simptome relevante.
Mai mult decât durerea, chistul poate provoca o senzație neplăcută de ponderare a pleoapelor, mai ales atunci când chalazionul atinge dimensiuni considerabile. Posibila prezență a durerii, roșeață și hiperlacrimare care însoțește chalazionul este explicația cea mai probabilă într-o insultă bacteriană sau mai rar, virală.
Când depinde de blefarită, calazionul poate forma mici cruste între gene, până la mâncărime pe marginile pleoapelor și arsură. Sty nu produce simptome și deseori trece de la sine.

De-a lungul timpului, chalazionul tinde să devină un chist mic, dureros în centrul pleoapei, în timp ce sty persistă evident pe margina pleoapei de o culoare alb-gălbuie.

Simptomele chalazionului și entitatea lor depind de gradul de inflamație al glandei și de numărul de glande implicate. La debut, chalazionul poate da durere întregii pleoape, datorită reacției flogistice remarcabile. După câteva zile, pleoapa se dezumflă, dar chistul rămâne ceea ce poate da senzația unui corp străin, mai ales dacă este mare și situat în pleoapa superioară.

Simptome şi cum se manifestă?

Chalazionul se caracterizează prin apariția bruscă a unei umflături focale a pleoapei, în corespondență cu glanda implicată în inflamație, asociată cu hiperemie.
De-a lungul timpului, chalazionul tinde să devină rotunjit (lipogranulom) care apare ca un mic chist solid de-a lungul marginii pleoapelor. Spre deosebire de sty, această leziune este de obicei nedureroasă.
Calazionul poate fi mic (ca un bob de mei) sau mai mare, până la umflarea atât de consistent încât să provoace închiderea pleoapei.

Alte simptome asociate cu Chalazion

De obicei, această umflare se scurge spontan pe suprafața interioară a pleoapei și se golește sau se calmează în decurs de 2-8 săptămâni, fără a fi nevoie de tratament.
Cu toate acestea, există chalazion care devine cronic. Dacă chalazionul nu tinde să se rezolve spontan, este posibil să se fi format o „capsulă” care să înghită glanda. În acest caz, o intervenție chirurgicală minoră ambulatorie trebuie efectuată la sfatul medicului oftalmolog.

În ambulatoriu, după anestezie locală, se face o mică incizie în interiorul pleoapei prin care se introduce un instrument special pentru drenarea conținutului chistului (chiuretajul chalazionului) și( sau ) îndepărtarea completă a glandei care a generat problema.
Tratamentul chirurgical este de obicei indicat dacă:
Chlazionul este foarte mare;

Chalazionul nu tinde să se rezolve singur sau după terapia medicală;

Chalazionul este situat în centrul pleoapei sau într-o altă poziție enervantă sau obstructivă pentru vederea normală;

Posibile complicații:

Un chalazion poate provoca inflamație ușoară a conjunctivei, vedere încețoșată și, dacă este mare și plasat pe pleoapa superioară, poate:

Cauzând dureri la nivelul ochiului;

Comprimă corneea;

Induce astigmatism.

Chistul caracteristic al chalazionului este aproape întotdeauna de natură benignă. Posibilitatea ca chistul să ascundă o leziune neoplazică este un eveniment extrem de rar.

Câteva sfaturi:

Nu apăsați, frecați, strângeți sau nu intepați calazionul în încercarea sa-l spargi, deoarece acest lucru ar putea duce la complicații mai severe.

La subiecții predispuși, corectarea stilului de alimentație poate reduce riscul formării unui nou chalazion;

Evitați să vă machiați și să folosiți lentile de contact pentru a evita riscul de a induce microtraumatisme și(sau) infecții ale corneei.

Șervețele umede dezinfectante și soluțiile umectante, disponibile în farmacii, ajută la menținerea ochiului hidratat și ameliorează disconfortul cauzat de chalazion.

Gânduri bune!
Nicole

Counselor Healthy Holistic Living

www.opticalovelylooks.ro

Disfuncția Glandei Meibomiene MGD

Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi
Lovely Looks Optica Medicala Braşov, Sf.Ioan15, Centrul Vechi

MGD, afecțiune oculară care este din ce în ce mai comună.
Secrețiile oculare le cunoaştem cu toții, deoarece le simțim și le vedem dimineața, atunci când ne trezim.
Sunt o combinație de mucus, ulei, celule ale pielii și alte resturi care se acumulează în colțurile ochilor în timp ce dormim.
Chiar dacă pot părea neplăcute, secrețiile oculare au funcție de protecție pentru ochi, înlăturând resturile potențial dăunătoare din filmul lacrimal și suprafața ochiului.
Ochii noștri produc mucus pe tot parcursul zilei, iar atunci când dormim, nu clipim, de aceea secrețiile se adună și se depun în colțurile ochilor și uneori, de-a lungul liniei genelor.
Este un proces normal, dar secrețiile oculare excesive, mai ales dacă au culoarea verde sau galben și sunt însoțite de vedere încețoșată, sensibilitate la lumină sau dureri oculare, pot indica o infecție gravă a ochilor sau o boală oculară.
În acest caz trebuie să solicităm urgent o consultație la medicul oftalmolog.

Secrețiile oculare sunt o funcție a filmului lacrimal și o componentă necesară a unei bune stări de sănătate a ochilor.
Acestea constă în primul rând dintr-o substanță semifluidă de mucus produsă de conjunctivă, numită mucină, și una uleioasă secretată de glandele meibomiene, care ajută ca ochii să se păstreze lubrifiați.
Secrețiile oculare nu ar trebui să fie un motiv de alarmă, dar dacă observăm o diferență de consistență, culoare și cantitate a acestora, acest lucru ar putea indica o infecție sau o afecțiune oculară.
Până când ajungem la medicul oftalmolog putem aplica comprese calde pe ochi, care ne pot ajuta la ameliorarea senzației de mâncărime și disconfort ocular. În cazul în care pleoapele sunt lipite una de alta din cauza secrețiilor oculare uscate, cel mai bun mod de a le dezlipi este să udăm un prosop în apă caldă și să-l aplicăm pe ochi timp de câteva minute, înainte de a șterge ușor.
Glandele meibomiene secretă continuu lipide care intră în structura stratului lipidic al filmului lacrimal, încetinindu-i evaporarea.

Câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a evita sau a gestiona secrețiile oculare:
➡️Trebuie să ne ferim să atingem ochii, pentru a evita declanșarea sau răspândirea unei infecții;
➡️Spălarea frecventă a mâinilor este de asemenea importantă, mai ales în cazul unei infecții oculare;
➡️Dacă apar secreții oculare la purtarea lentilelor de contact, este important să scoatem lentilele și să consultăm medicul oftalmolog;
➡️În cazul unei infecții oculare trebuie aruncate orice produs cosmetic care au intrat în contact cu ochii și care ar putea fi contaminat;
➡️Atenția sporită asupra acestor reguli de bază, este foarte importantă pentru a ne menține o bună sănătate a ochilor și pentru a ne bucura de o vedere bună pe termen lung.

MGD sau disfuncția glandei meibomiene, o afecțiune oculară care este din ce în ce mai comună.
Meibomian („my-BOH-mee-an”), se referă la glandele Meibomiene prezente în pleoape.
Ele sunt numite după Heinrich Meibom, medicul german care a descris si desenat pentru prima dată aceste glande (~ anni 1638-1700).

MGD este meibomianita, care cu siguranță nu este mai ușor de reținut.
MGD este un tip de blefarită. 
Blefarita este o afecțiune inflamatorie și uneori infecțioasă a pleoapelor.
Blefarita poate fi anterioară sau posterioară.
Blefarita anterioară afectează partea din față a pleoapelor și genelor, provoacă îngroșarea pleoapelor, roșeața și genele încrustate.
În mod obișnuit este cauzată mai mult de bacteriile stafilococice.
Blefarita posterioară este menționată ca disfuncție a glandei meibomiene.
Glandele Meibomiene sunt in număr de aproximativ 50 pe pleoapa superioară și 20-25 pe pleoapa inferioară.
Glandele meibomiene sunt glande sebacee mari care cu secreția lor, de fiecare dată când clipim, distribuie acestă substanță uleioasă pe suprafața lacrimală. Acest strat de ulei previne evaporarea filmului lacrimal si ajută la menținerea ochilor lubrifiați.
În MGD, aceste glande se inflamează şi această secreție devine prea groasă, iar în unele cazuri, este supra-produs( în exces).
Această afecțiune se numește seboree meibomiană.
MGD provoacă un film de lacrimă instabil. Filmul lacrimal care acoperă ochiul este destul de complex, și dacă devine instabil sau de slabă calitate, suprafața ochiului începe să devină inflamată. Ochii devin roșii, iritați, uscați și pot provoca fluctuații ale vederii.
MGD poate provoca blocarea glandelor, afectarea și infectarea (Hordeolum/stye).
Atunci când un hordeolum nu se vindecă în mod corespunzător și persistă timp de câteva săptămâni, uneori se poate transforma într-un chalazion (şalazion).

Simptomele MGD
Persoanele cu MGD se plâng de:

➡️Marginile pleoapelor roșii;


➡️Ochi uscați;


➡️Senzația de nisip în ochi;


➡️Vedere fluctuantă;


➡️Ochi roşii, iritați, înțepături şi chiar durere atunci când se face un duş fierbinte.


Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că există o schimbare bruscă a umidității în baie și filmul lacrimal devine instabil foarte repede. Ochiul se usucă și corneea nu este lubrifiată corespunzător.

Cum se poate diagnostica un MGD?

Cum este tratat MGD-ul?

Medicii oftalmologi diagnostichează starea inițială bazată pe simptomele pacientului.
La biomicroscop, medicii vor vedea că marginea pleoapelor apare roșie, vascularizată, iar glandele meibomiene pot părea conectate şi filmul lacrimal  instabil.
Medicii măsoară timpul de rupere a filmului TBUT-lacrimă.
Dacă stratul uleios de la suprafață nu este intact, pacienții vor avea un TBUT redus.
Un TBUT normal este de aproximativ de 10 secunde. Glandele meibomiene pot fi evidente și se observă un meibum mai gros decât cel normal.
Filmul lacrimal va apărea uneori prea gras, alteori, lacrimile vor avea un aspect spumos, cu bule.

Tratamentul disfuncției glandelor meibomiene variază în funcție de severitate.

Reguli de igienă
Mulți medici vor recomanda mai întâi comprese calde în fiecare zi, urmate de un anumit tip de scruber pentru igiena pleoapelor şi medicamente specifice.

Suplimentele Omega 3
Acizii grași Omega 3, când sunt administrați în doze terapeutice, au dovedit că normalizează glandele meibomiene.

Prevenirea complicatiilor presupune o atenție sporită şi respectarea regulilor de bazā. În plus, atunci când folosim dispozitivele digitale, lumina artificială, TV etc., trebuie să ne protejăm ochii cu ochelari de protecţie cu lentile speciale, împotriva luminii albastre şi UV. Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă, ei ne protejează sănătatea ochilor .

Ce se întâmplă dacă MGD-ul nu este tratat corect?

Poate dezvolta o formă mai severă de boală oculară și poate prezenta simptome care pot altera calitatea vieții. Deoarece MGD provoacă o stare uscată prin evaporare, corneea poate deveni deshidratată și uscată până la un punct în care se poate forma cicatrici.
Dacă MGD este cronică, poate provoca atrofia glandelor meibomiene. Odată atrofiate, este foarte dificil să le facem să funcționeze normal.

MGD poate provoca rozaceea oculară, care necesita un tratament medical mai ,,agresiv”.
Afecțiunea rozacee poate afecta şi ochii.
Este o afecțiune care afectează în mod obișnuit nasul, fața şi pieptul. Poate fi cronică şi poate  avea perioade de remisiune şi de apariție.

Rozacea ochiului
Pleoapele sunt umflate şi roşii, acoperite de o crustă, ochii iritați, senzația de corp străin, nisip în ochi şi foarte uscați.
Netratată poate provoca:
▶️Blefarita;
▶️Sindromul ochiului uscat;
▶️Cheratită;
▶️Conjunctivită;
▶️Irită (afecțiune oculară care constă în inflamarea irisului, inelul din jurul pupilei și este un tip de uveită, respectiv uveită anterioară, care se declanșează brusc.
▶️Sty -chalazion (şalazion).
Mai multe detalii despre aceste patologii, în articolul următor.

Ai grijă de ochii tăi.
Vederea este prețioasă!

Gânduri bune!
N.M.
Counselor Healthy Holistic Living

Machiajul în spatele ochelarilor

https://opticalovelylooks.ro/
https://www.lovelylooks.ro/make-up/makeup-ochi

Purtați ochelari și nu știți cum să vă îmbunătățiți aspectul? 
Lasă-te ghidat de sfaturile noastre.

Dacă purtați ochelari de vedere, este bine să alegeți un machiaj care să vă pună în valoare ochii, adesea penalizați de ramele ochelarilor, care uneori  „acoperă” privirea.
În funcție de rama aleasă, colorată, subțire și strălucitoare sau mai groasă, te poți concentra pe un machiaj cu culori pop sau poți crea linii cu eyeliner, însoțit de gene voluminoase cu ajutorul unui mascara.

Hai să luăm indicii din cele mai bune look-uri de frumusețe, selectate cu multă grijă şi descoperiți produsele potrivite pentru a le reproduce.

Eyeliner primăvara-vara 2021
Așa transformă aspectul clasica linie neagră

https://www.lovelylooks.ro/make-up/makeup-ochi/creioane-eyeliners

Singur sau combinat cu un fard de pleoape, dar mai presus de toate, îndrăzneț (BOLD).
Deoarece tendința machiajului de primăvară – vară 2021 este clară: discreția este interzisă, este timpul să îndrăznim, mai ales că privirea, datorită ultimelor accesorii ( masca ), va fi încă în centrul atenției. 
Nimic mai bun decât să adopți un aspect îndrăzneț (look courageous), capabil de unul singur să sigileze un machiaj de ochi care are ca scop cucerirea chiar și a celor mai indecişi.
 Iată câteva idei în paragrafele următoare⬇️

https://www.lovelylooks.ro/make-up/makeup-ochi/creioane-eyeliners

Eyeliner primăvară vară 2021
Contur în evidență

Aspectele care te inspiră, poartă semnătura unora dintre marii make-up artişti, încrucișați în prezentările de modă din sezonul trecut. 
Primul care mi-a atras atenția, este machiajul pentru ochi proiectat de Isamaya Ffrench, în culisele lui Giambattista Valli.
Machiajul ochilor este foarte marcat și strict negru opac.
Conturul de ochi este elementul dominant al întregului aspect de frumusete evidențiat de o pleoapa complet neagră, care aminteşte de starea de spirit a anilor șaizeci/şaptezeci.

Creionul pentru ochi primăvară-vară 2021 este negru mat

Un alt machiaj care va intra în istorie, este cel creat de Peter Philips, Creative & Image Director al Dior Makeup pentru prezentarea de modă Dior.
Rezultatul este un aspect grafic impresionant, obținut prin trasarea unei linii groase de creion de ochi de-a lungul liniei genelor inferioare și superioare, dar fără a întinde colțul exterior al ochiului, un truc foarte iubit de experții în machiaj. 

Eyeliner în varianta colorată

Machiajul ales de Ferragamo care ne place pentru esențialitatea sa, optează pentru un stil mai punk și contemporan. O linie roșie combinată cu un machiaj total nud și un ,,desen” impecabil al sprâncenelor.

https://www.lovelylooks.ro/eyeliner-pudra-lepo

Cum se foloseşte eyeliner-ul

Oricare ar fi aspectul pe care l-ai alege, tehnica recomandată pe care să o adopți pentru a aplica creionul de ochi, este cea clasică dintre „ liniuțe.” Constă în desenarea punctelor de referință prin unirea lor, pentru a nu lăsa spații goale. 
Aveți grijă să nu faceți o greșeală larg răspândită. Aceea de a trage pleoapa în timpul aplicării, deoarece riscul de a crea o linie care nu se potrivește cu forma naturală a ochiului este după colț. 
Dacă vă place linia îndrăzneață, puteți trece cu eyeliner-ul de mai multe ori, până când obțineți intensitatea dorită. Ce se întâmplă dacă finisajul nu te convinge?
 Puteți oricând să amestecați totul cu o perie mică transformând machiajul dvs. de ochi într-un aspect fumuriu.

Eyeliner
Cel mai bun look pentru a fi mereu la modă

https://www.lovelylooks.ro/make-up/makeup-ochi/creioane-eyeliners

Gânduri bune!
Nicole

Counselor Healthy Holistic Living