Consultație oftalmologică generală

Consultația oftalmologică cuprinde:

Anamneza, care înseamnă discuția dintre doctor si pacient. Pacientul furnizează informații referitoare la antecedentele sale medicale, boli asociate, tratamente efectuate, eventuale alergii și antecedentele familiale. 

Examinarea aspectului exterior al ochilor și pleoapelor. 

Autorefractometria, permite măsurarea dioptriilor cu ajutorul unui aparat special. La tineri, uneori este necesară repetarea acestei măsurători după folosirea unor picături, adică se efectuează refractometrie cu cicloplegie. Utilizarea picăturilor pentru a determina adevăratele dioptrii, înlăturându-se, pentru o scurtă perioadă de timp ,,reglajele” efectuate de musculatura ochiului. După aceste picături, pentru câteva ore, este dificilă vederea la aproape, iar la distanță apare sensibilitatea la lumină.

Determinarea acuității vizuale constă în citirea de către pacient a unor cifre și litere de pe un panou luminos, situat la distanță, apoi citirea unui text imprimat pentru testarea vederii la aproape. În acest moment, dacă este nevoie, se prescriu ochelari. 

Verificarea motilității oculare a mișcărilor ochilor pentru depistarea unui strabism, a unei pareze, testarea vederii binoculare, capacitatea celor doi ochi de a funcționa simultan. 

Biomicroscopia – permite examinarea segmentului anterior a globului ocular: cornee, iris, cristalin. Uneori se poate utiliza o substanță colorată numită fluoresceină. Metoda permite o mai bună vizualizare a unor eventuale leziuni. Această substanță nu modifică vederea.

Examinarea fundului de ochi pentru vizualizarea retinei, vaselor de sânge și a nervului optic.

Măsurarea presiunii oculare se face cu precădere la persoanele trecute de 35 de ani sau la persoanele cu antecedente familiale de glaucom, la cele cu aspect particular al papilei nervului optic.

Discuția finală dintre pacient si medic, unde se stabilește diagnosticul, dacă este nevoie prescrierea ochelarilor, tratamente și se stabilesc alte investigații necesare pentru obținerea unor date suplimentare pentru ulterioare investigații oftalmologice mai complexe doar la nevoie. Se stabilește data următorului control.