ÎȚI CURG LACRIMILE TOT TIMPUL?

Sindromul ochiului uscat este o boală cauzată de deshidratarea cronică a conjunctivei și a corneei care provoacă iritații. 

Se datorează în principal unei reduceri cantitative sau a unei modificări calitative a filmului lacrimal, care acoperă ochiul şi de regulă îl lubrifiază și îl protejează. Producția slabă sau evaporarea excesivă a lacrimilor, poate fi o complicație de blefarită, conjunctivită, forme uşoare de alergie sau alte boli inflamatorii ale ochilor. 

Mai mult, sindromul ochiului uscat poate fi rezultatul unor boli sistemice, cum ar fi sindromul Sjögren (este boală autoimună, în sensul că organismul produce anticorpi împotriva propriilor celule sau ţesuturi).

Se manifestă în principal prin uscăciune la nivelul ochilor şi la nivelul gurii), poate fi o tulburare tipică a bătrâneții datorită atrofiei glandelor lacrimale, lupus eritematos sistemic şi artrita reumatoidă, la femeile în menopauză datorită dezechilibrelor hormonale și la cei care folosesc mult timp lentilele de contact, sau anumite medicamente sistemice (antihipertensive, anxiolitice, somnifere, antihistaminice  și multe altele).

În cazurile severe, ochiul este expus la o frecare mai mare din cauza mișcării pleoapelor și a unui risc mai mare de infecții. Mai mult, poate degenera până la apariția leziunilor la structurile externe ale ochiului: infecții, ulcerații, neovascularizare (crearea și dezvoltarea de noi vase capilare în zonele corneei), cheratite ş.a.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de ochi uscat sunt mâncărimea, usturimea, iritarea și disconfortul la lumină (fotofobie). În plus, o senzație de furnicături și zgârieturi, a unui corp străin în interiorul ochiului, vederea încețoşată, dificultăți la deschiderea pleoapei la trezire, durere și hiperemie oculară (ochi roşii). 

De asemenea, poate apărea oboseală oculară, iar mucusul este observat la unii pacienți în ochi sau în jurul acestuia. Toate aceste tulburări cresc în urma eforturilor vizuale prelungite sau în condiții de mediu necorespunzătoare, cum ar fi expunerea la vânt sau căldură, permanența în medii cu praf, fum, aer condiționat sau încălzit.
Examenul ocular relevă modificări ale conjunctivei și ale filmului lacrimal. Pentru a evalua cantitatea de lacrimi produse într-o anumită perioadă de timp, testul Schirmer, care se efectuează prin plasarea de benzi mici de hârtie absorbantă pe marginea pleoapei, poate fi util. Testul de rupere a filmului lacrimal, pe de altă parte, permite o evaluare calitativă a filmului lacrimal.
 Dry eye – Fluorescein Break-up Time, care arată timpul de rupere al filmului lacrimal.

Tratamentul se bazează pe administrarea de lacrimi artificiale sau geluri umede, pentru a restabili filmul lacrimal și a ameliora simptomele. Mai mult, este esențială corectarea patologiilor subiacente (oftalmologice şi de altă natură) și a oricăror complicații.

Deficiența de vitamina A, determină pierderi de celule caliciforme (goblet), cu creşterea keratinizării şi metaplazie scuamoasă, la nivelul corneei si conjunctivei. Asta înseamnă secreție lacrimală excesivă şi leziune epitelială conjunctivală.

Emoțiile puternice, râsul sau căscatul te fac uneori să lăcrimezi, dar alteori pot să îți curgă pe obraz fără nici un motiv.
Acesta poate fi un semn că ochii tăi au neapărat nevoie de ajutor pentru a-şi recăpăta sănătatea.

VitA POS şi HYLO GEL persistă mai mult pe suprafața oculară şi are un timp de acțiune prelungit în comparație cu picăturile oculare, reducând simptomele de ochi uscat.
Vâscozitatea lacrimilor artificiale care conțin Acid Hialuronic depinde de foarte mulți factori. Până de curând se credea că factorul decisiv era dat de concentrația acestuia.
️ Concentrația Acidului Hialuronic nu este decisivă ci calitatea moleculei.
️ Lungimea lanțului molecular contribuie masiv la vâscozitatea soluției.
️ Gama HYLO folosește doar Acid Hialuronic cu un lanț molecular lung și de înaltă calitate.

Accesează magazin  

Gânduri bune!

Counselor

Nicoleta Miclea