Lentilele de noapte Refractive Therapy CRT

CRTO (Ortho-K) sau terapia refractiva corneana, este o ramura a contactologiei care s-a dezvoltat si perfectionat foarte mult in ultimii ani.

Este o metoda revolutionara non-invaziva, non-chirurgicala, folosita pentru corectarea viciilor de refractie: miopie, astigmatism, hipermetropie, presbiopie.

Aceste lentile de contact speciale, rigide gaz-permeabile (RGP), concepute pentru a fi folosite in timpul noptii prin aplicarea programata, au o geometrie aparte, numita „geometrie inversa”, care actioneaza activ dar extrem de bland asupra epiteliului cornean.

Sub lentila se formeaza un strat lacrimal subtire si uniform, care prin intermediul pleoapei inchise in timpul somnului, actioneaza extrem de usor si dozat, generand o migrare reversibila a celulelor epiteliului cornean, de la centru spre periferie. Astfel se schimba atat grosimea cat si puterea de refractie a corneei, ducand la corectia treptata a miopiei si (sau) a astigmatismului.

Oxigenarea optimala a corneei pe timpul noptii, are loc datorita materialelor performante din care sunt facute lentilele ortocheratologice, cu inalta permeabilitate la oxigen.

*Corneea are un rol fundamental în refractia oculara asigurand ~45 de dioptrii din puterea totala de ~60 de dioptrii a ochiului. Dupa scoaterea lentilelor ortocheratologice dimineata, efectul poate dura toata ziua, fara o alta varianta suplimentara de corectie (in functie de fiecare caz in parte).

Este bine de stiut ca efectul obtinut este complet reversibil; daca lentilele nu mai sunt purtate, vederea revine la valorile sale initiale.

Cercetarile medico-stiintifice ample si testele clinice minutios efectuate in SUA si in tarile Comunitatii Europene, demonstreaza deosebita eficienta a acestora.

Purtand lentilele ortocheratologice noaptea, cu conditia ca sa doarma cel putin cinci ore, purtatorul poate avea o vedere excelenta fara ochelari si fara lentile de contact de zi. El poate oricand reveni la vederea initiala prin intreruperea portului lentilei ortocheratologice (din varii motive).

Ortocheratologia este indicată copiilor şi adolescenţilor, începând cu vârsta de 6 ani, pentru incetinirea miopiei in evolutie.

Copiilor si adolescentilor le este contraindicata chirurgia refractiva pana la varsta de 20-21 de ani, iar corectia cu ochelari nu permite un control eficient al evolutiei miopiei.

Studiile recente arata ca lentilele ortocheratologice, sunt optiunea preferata in cazul corectarii miopiei la copii, asigurand un control extrem de eficient al miopiei, incetininind semnificativ alungirea globului ocular. La copii, evolutia miopiei este evidenta si din pacate ireversibila.

Ortocheratologia este o portunitate excelenta pentru sportivii de erformanta, pompieri, militari, persoanelor care doresc să aibă vederea bună făra a purta ochelari şi lentile de contact, fara limita de varsta.

Rezultatele studiilor LORIC și CRAYON

Cercetătorii au verificat încetinirea semnificativă a progresiei miopice la persoanele tinere care folosesc lentile de contact ortokeratologice.

Lentilele ortocheratologice nu sunt indicate in caz de:
– afectiuni corneene;
– astigmatism cornean direct mai mare de 5D;
– patologii ale pleoapelor;
– sindromul de „ochi uscat”;
– lagoftalmia (atunci cand pleoapa superioara nu mai acopera ochiul);
– alte patologii oculare diagnosticate de medicul oftalmolog.

Prevenirea complicatiilor, presupune o selectare adecvata a pacientilor de catre medicul oftalmolog, alegerea corecta a lentilelor, realizarea imediata a pozitionarii stabile, ingrijirea corespunzatoare a lentilelor ortocheratologice, o igiena riguroasa a purtatorului si o colaborare buna pacient-medic.

Stabilirea corecta a lentilelor de noapte, necesita un diagnostic complet si complex, care va permite examinarea caracteristicilor individuale ale corneei.

Acestea sunt urmatoarele:

Topografia corneana

Este un test care permite să studieze forma și unele caracteristici optice ale corneei.

* Inainte de a face topografia corneana este necesar sa nu se utilizeze lentile de contact pentru cel putin 2-3 zile, doar ochelari de vedere.

Topografia corneana, permite sa se masoare curbura suprafetei corneei, construirea unei harti colorate, in care fiecare culoare corespunde unei curburi mai mult sau mai putin accentuata.

Culorile reci corespund punctelor cu cele mai multe vase, iar culorile cele mai calde, corespund mai multor curburi.

Este un test de screening util pentru toată lumea, neaparat indicat pentru cei care sufera de keratoconus, pentru a stabili gravitatea si a-l putea dignostica din timp.

  • Permite sa se evalueze starea de sanatate a ochiului in genera, pentru pacienții care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale de refracţie, sau care au avut deja o interventie cu ajutorul unui laser.

Topografia corneana, este un test neinvaziv, nu se realizeaza in contact direct cu pacientul și nu necesită utilizarea de picături pentru ochi.

Pahimetria corneana

Masoara grosimea corneei, valoarea normala fiind de 550 µm.
In caz de keratoconus se produce o subtiere progresiva a corneei ca urmare a unei anomalii a colagenului. Cunoasterea grosimii corneei este utila pentru definirea fiabilitatii de masurare a tensiunii intraoculare, care asigura componentelor interne ale globului ocular, conditiile necesare unei functionari optime.

Tensiunea intraoculara este rezultatul starii de echilibru dintre continutul ochiului si elasticitatea peretilor sai. Valorile normale ale tensiunii intraoculare sunt intre 10 si 21 mmHg, cu o valoare mai mare dimineata si una mai mica seara.

Hipertensiunea intraoculara este considerata mare, atunci cand depaseste valoarea de 21-22 mmHg.

Cand exista variatii de tensiune, peste 5-6 mmHg in cursul zilei sau diferente intre cei doi ochi, chiar daca tensiunea fiecaruia dintre ei este in limite normale, sunt considerate patologice.

In momentul in care survine glaucomul, nervul optic sufera modificari si pot fi ireversibile.

Asadar, este imperios necesar sa ne masuram tensiunea itraoculara, deoarece nu se trateaza in toate cazurile.

Pahimetria este folosita ca instrument pentru evaluarea diferitelor patologii ale corneei, cum ar fi keratoconus, edemul cornean si in diagnosticarea glaucomului.

Examenul de pahimetrie poate fi efectuat de catre pacienti de toate varstele, inclusiv de copii.

Exista diferite tehnici de investigare, dar cea mai rapida, precisa si neinvaziva este tomografia cu camera de tip Scheimpflug (pahimetria optica)Rezultatul este o hartă care arată grosimea corneei la fiecare punct și permite să fie identificata locatia si valoarea celui mai subtire punct a acesteia.

Ortocheratologia asigura solutia unui mod de viata activ.

  • Pentru mai multe informații, specialiştii in domeniu vă aşteptă, pe baza de programare la ⬇️

Optica Medicala Lovely Looks – Braşov (Centrul Vechi), str. Sf. Ioan nr.15

  • Cabinetul de consultatii este dotat cu tehnologie de ultima generatie.

UNIC IN BRASOV ⬇️
💠Wave Analyzer Medica 700+ ESSILOR

Programarile se fac la⬇️ https://opticalovelylooks.ro/

  • telefon: 0726787010
  • e-mail: optica@lovelylooks.ro

Gânduri bune!

Counselor Healthy Holistic Living
N.M.