Igiena şi sănătatea ochilor

Lovely Looks
Optica Medicala Braşov
Sf.Ioan15, Centrul-Vechi.

Cuvantul igienă vine din greaca, mai precis de la numele zeitei Hygeea, fiica lui Esculap zeul medicine, reprezentata adesea de un sarpe incolacit in jurul corpului, tinand in mana o cupa.

Hygeea avea rolul sa-i invete pe oameni cum sa traiasca sanatos. In acelasi timp sora sa Panaceea, zeita vindecarii, ingrijea cu ajutorul leacurilor. Unicele masuri de preventie de atunci, era rezultatul experientelor, nefiind cunoscuta existenta bacteriilor si a virusurilo.


Igiena ochilor este adesea neglijată, în ciuda faptului că ochii sunt un „mediu” cu risc crescut de infecții și inflamații, datorită consistenței apoase a suprafeței și pleoapelor, a secrețiilor vâscoase ale glandelor Meibomiene (implicate în echilibrul corect al filmului lacrimal).

Igiena zilnică adecvată a ochilor este esențială atât la pacienții aflați în tratament, cât și la persoanele sănătoase.

Suprafața ochilor și pleoapele prezintă un risc ridicat de contaminare și proliferare a bacteriilor și a altor microorganisme.

În plus, suprafața oculară este o structură complexă din punct de vedere anatomic și poziția sa fizică, înconjurată de nas, obraji și sprâncene, nu este la fel de ușor accesibilă pentru curățarea zilnică precum sunt structurile din jur.


Această condiție de vulnerabilitate este legată de o serie de factori, în primul rând natura predominant apoasă a micromediului pleoapelor și suprafeței oculare.
Mai mult, este posibil să se determine prezența unor secreții prea grase sau vâscoase, care obstrucționează parțial sau complet glandele Meibomiene, care sunt foarte importante în echilibrul corect al filmului lacrimal care acoperă, hrănește și protejează suprafața ochilor noștri.
Pe gene și pe marginile pleoapelor se pot acumula apoi cruste mici și substanțe keratinizate, din cauza turnover-ului celular normal.
 

De fapt, cosmeticele dedicate zonei perioculare, în ciuda faptului că astăzi au formule sigure, dacă nu sunt îndepărtate mult timp pot avea un impact negativ asupra anexelor oculare, asupra suprafeței oculare, asupra sistemului și asupra filmului lacrimal. De exemplu, machiajul lăsat pe gene și pleoape poate pătrunde în ochi și poate provoca infecții și inflamații, iar genele prea grele cu rimel sunt mai puțin susceptibile de a proteja ochii de murdărie și vânt.

Pentru curățarea ochilor, spălarea cu apă și săpun este esențială, dar poate să nu fie suficientă pentru a asigura curățarea eficientă a marginii pleoapelor. Pe de alta parte, folosirea bumbacului sau a discurilor poate duce la disconfort si iritatii date de microfilamentele eliberate de bumbac sau de suprafata discurilor prea aspra.

In acest scop este indicat sa folosesti servetele specifice sterile de unica folosinta, fara parabeni si parfumuri, mai potrivite pentru igiena zilnica a ochilor. Mai mult, aceste șervețele, răcite la frigider, pot ameliora senzația de disconfort ocular, un fenomen din ce în ce mai frecvent într-o epocă în care utilizarea dispozitivelor digitale (smartphone-uri, computere și tablete) este o practică comună și zilnică.

-Pentru purtătorii de lentile de contact este esentiala igiena. Nu uitați să vă spălați pe mâini înainte de a vă pune și a scoate lentilele de contact. În plus, este bine să folosiți soluție sterilă pentru a clăti și depozita lentilele de contact și să nu folosiți apă de la robinet. Scoaterea lentilelor de contact și curățarea ochilor în mod special înainte de a merge la culcare este o practică bună de igienă.

– Pentru copii și sugari, curățarea temeinică a ochilor cu șervețele specifice sterile și delicate poate fi o idee bună. De fapt, copiii nu au încă un sistem natural de autoapărare complet matur. În acest caz, utilizarea șervețelelor sterile și delicate poate fi folosită pentru îndepărtarea secrețiilor mucoase conjunctivale, care sunt adesea prezente pe pleoape și gene dimineața, limitând orice iritație a pielii lor delicată.

Pentru persoanele cu infecții oculare sau inflamații precum conjunctivită, chalazion, sty și blefarită, igiena zonei oculare, în asociere cu cea mai adecvată terapie medicală, este un factor indispensabil în limitarea simptomelor și scurtarea cursului bolii.

La pacientii supusi unei interventii chirurgicale oculare, in faza pre si post-operatorie, curatarea temeinica in jurul ochilor este esentiala pentru a preveni aparitia si raspandirea infectiilor precum si pentru a promova vindecarea. În aceste cazuri, curățarea trebuie făcută neapărat cu sisteme de unică folosință și sterile.

Este esențial să ai deprinderi (o rutina zilnica) corecte și să știi cum să-ți păstrezi vederea în stare bună de sănătate.

Când puneți sau scoateți lentilele de contact, asigurați-vă că aveți mâinile curate.

Imediat ce te ridici, clătește-ți bine fața și toată zona ochilor cu multă apă curentă și săpun neutru pentru a elimina orice secreție. Atenție la secreția lacrimală nocturnă, mai ales la copii. Dacă dimineața găsești frecvent ochi murdari, apelează la un specialist, ar putea fi conjunctivită.

Îndepărtați întotdeauna machiajul înainte de a merge la culcare cu demachiante testate oftalmologic si dermatologic.

Gânduri bune! ❤️

Nicoleta Miclea

Specialist Lovely Looks Optică Medicală


Counselor Healthy Holistic Living


https://opticalovelylooks.ro/desprenoi/


https://opticalovelylooks.ro/cabinetul-nostru/