Primăvara se apropie şi vine la pachet cu o serie de afecțiuni. Este anotimpul în care organismul nostru se resimte datorită variațiilor frecvente de temperatură. Valorile oscilante într-un timp foarte scurt, printre celelalte afecțiuni, poate provoca efectul de deshidratare a ochilor.
Vita-POS
Producția de lacrimi este reglată de comunicarea nervoasă între suprafața oculară și glandele lacrimale, cunoscută și sub numele de unitate funcțională lacrimală integrată.
Acesta din urmă este compusă din nervi senzoriali aferenți care pleacă de la suprafața oculară, din nervi eferenți motori și autonomi care stimulează secreția, clipirea lacrimale și din glandele secretoare (glandele lacrimale principale și accesorii, celulele calice sau calice conjunctivale, glandele meibomiene).
În sindromul de disfuncție lacrimală, această comunicare este întreruptă, cauzând hiperosmolaritatea filmului lacrimal și un cerc vicios de inflamație cronică a suprafeței oculare. Evenimentul crucial în secvența de evenimente care cauzează simptomul de ochi uscați este hiperosmolaritatea filmului lacrimal care duce la deteriorarea epiteliului suprafeței oculare și instabilitatea filmului lacrimal.
Factorul declanșator al acestui proces patologic este disfuncția secretorie a glandelor lacrimale cauzată de mai mulți factori: vârstă, deficiențe hormonale (în special androgeni), medicamente anticolinergice, intervenții chirurgicale care afectează nervii corneei (de exemplu, LASIK), boli autoimune sistemice.
Funcționarea defectuoasă a glandelor lacrimogene modifică echilibrul componentelor care stabilizează filmul lacrimal și protejează suprafața oculară.
Această disfuncție secretorie duce la producerea unui film lacrimal anormal și hiperosmolar. Hiperosmolaritatea lacrimală stimulează producerea de mediatori inflamatori și activează cascada inflamației.
În sinteză, mecanismul patogen central al sindromului disfuncției lacrimale, include hiperosmolaritatea și instabilitatea filmului lacrimal.
Hiperosmolaritatea filmului lacrimal cauzează deteriorarea epiteliului de suprafață prin activarea unei cascade inflamatorii la suprafața oculară și prin eliberarea mediatorilor inflamatori în lacrimă. Afectarea epitelială determină pierderea celulelor prin apoptoză, pierderea celulelor calice sau a celulelor calicilor conjunctivale și reducerea producției de mucină, provocând instabilitatea filmului lacrimal. Această instabilitate înrăutățește hiperosmolaritatea suprafeței oculare și completează cercul vicios.
Mucinele sunt produse și secretate continuu de celulele calicice pentru a repara și înlocui stratul de mucus existent. Mucinele sunt depozitate în granule în interiorul celulelor calice înainte de a fi eliberate în lumenul organului.
Notă:
Apoptoza este o formă a morții celulare programate, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal.
PENTRU SĂNĂTATEA OCHILOR NOŞTRI, TREBUIE SĂ FOLOSIM O PROTECȚIE
Unguentul oftalmic Vita POS, protejează suprafața oculară împotriva uscăciunii, cu ajutorul conținutului ridicat de vitamina A (retinol palmitat), păstrând hidratarea optimă a suprafeței oculare.
Vitamina A are o acțiune benefică asupra celulelor caliciforme (GOBLET), creşte secreția de mucină.
Mucina face tranziția între suprafața hidrofobă a epiteliului cornean şi faza apoasă a filmului lacrimal. Face posibilă retenția apei pe suprafața oculară, asta înseamnă un film lacrimal normal.
Vederea este prețioasă. Ai grijă de ea!
Gânduri bune!😊
Counselor Healthy Holistic Living
Vita-POS
HYLO GEL Picături lubrifiante pentru ochi 10ml
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.