MGD, afecțiune oculară care este din ce în ce mai comună.
Secrețiile oculare le cunoaştem cu toții, deoarece le simțim și le vedem dimineața, atunci când ne trezim.
Sunt o combinație de mucus, ulei, celule ale pielii și alte resturi care se acumulează în colțurile ochilor în timp ce dormim.
Chiar dacă pot părea neplăcute, secrețiile oculare au funcție de protecție pentru ochi, înlăturând resturile potențial dăunătoare din filmul lacrimal și suprafața ochiului.
Ochii noștri produc mucus pe tot parcursul zilei, iar atunci când dormim, nu clipim, de aceea secrețiile se adună și se depun în colțurile ochilor și uneori, de-a lungul liniei genelor.
Este un proces normal, dar secrețiile oculare excesive, mai ales dacă au culoarea verde sau galben și sunt însoțite de vedere încețoșată, sensibilitate la lumină sau dureri oculare, pot indica o infecție gravă a ochilor sau o boală oculară.
În acest caz trebuie să solicităm urgent o consultație la medicul oftalmolog.
Secrețiile oculare sunt o funcție a filmului lacrimal și o componentă necesară a unei bune stări de sănătate a ochilor.
Acestea constă în primul rând dintr-o substanță semifluidă de mucus produsă de conjunctivă, numită mucină, și una uleioasă secretată de glandele meibomiene, care ajută ca ochii să se păstreze lubrifiați.
Secrețiile oculare nu ar trebui să fie un motiv de alarmă, dar dacă observăm o diferență de consistență, culoare și cantitate a acestora, acest lucru ar putea indica o infecție sau o afecțiune oculară.
Până când ajungem la medicul oftalmolog putem aplica comprese calde pe ochi, care ne pot ajuta la ameliorarea senzației de mâncărime și disconfort ocular. În cazul în care pleoapele sunt lipite una de alta din cauza secrețiilor oculare uscate, cel mai bun mod de a le dezlipi este să udăm un prosop în apă caldă și să-l aplicăm pe ochi timp de câteva minute, înainte de a șterge ușor.
Glandele meibomiene secretă continuu lipide care intră în structura stratului lipidic al filmului lacrimal, încetinindu-i evaporarea.
Câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a evita sau a gestiona secrețiile oculare:
➡️Trebuie să ne ferim să atingem ochii, pentru a evita declanșarea sau răspândirea unei infecții;
➡️Spălarea frecventă a mâinilor este de asemenea importantă, mai ales în cazul unei infecții oculare;
➡️Dacă apar secreții oculare la purtarea lentilelor de contact, este important să scoatem lentilele și să consultăm medicul oftalmolog;
➡️În cazul unei infecții oculare trebuie aruncate orice produs cosmetic care au intrat în contact cu ochii și care ar putea fi contaminat;
➡️Atenția sporită asupra acestor reguli de bază, este foarte importantă pentru a ne menține o bună sănătate a ochilor și pentru a ne bucura de o vedere bună pe termen lung.
MGD sau disfuncția glandei meibomiene, o afecțiune oculară care este din ce în ce mai comună.
Meibomian („my-BOH-mee-an”), se referă la glandele Meibomiene prezente în pleoape.
Ele sunt numite după Heinrich Meibom, medicul german care a descris si desenat pentru prima dată aceste glande (~ anni 1638-1700).
MGD este meibomianita, care cu siguranță nu este mai ușor de reținut.
MGD este un tip de blefarită.
Blefarita este o afecțiune inflamatorie și uneori infecțioasă a pleoapelor.
Blefarita poate fi anterioară sau posterioară.
Blefarita anterioară afectează partea din față a pleoapelor și genelor, provoacă îngroșarea pleoapelor, roșeața și genele încrustate.
În mod obișnuit este cauzată mai mult de bacteriile stafilococice.
Blefarita posterioară este menționată ca disfuncție a glandei meibomiene.
Glandele Meibomiene sunt in număr de aproximativ 50 pe pleoapa superioară și 20-25 pe pleoapa inferioară.
Glandele meibomiene sunt glande sebacee mari care cu secreția lor, de fiecare dată când clipim, distribuie acestă substanță uleioasă pe suprafața lacrimală. Acest strat de ulei previne evaporarea filmului lacrimal si ajută la menținerea ochilor lubrifiați.
În MGD, aceste glande se inflamează şi această secreție devine prea groasă, iar în unele cazuri, este supra-produs( în exces).
Această afecțiune se numește seboree meibomiană.
MGD provoacă un film de lacrimă instabil. Filmul lacrimal care acoperă ochiul este destul de complex, și dacă devine instabil sau de slabă calitate, suprafața ochiului începe să devină inflamată. Ochii devin roșii, iritați, uscați și pot provoca fluctuații ale vederii.
MGD poate provoca blocarea glandelor, afectarea și infectarea (Hordeolum/stye).
Atunci când un hordeolum nu se vindecă în mod corespunzător și persistă timp de câteva săptămâni, uneori se poate transforma într-un chalazion (şalazion).
Simptomele MGD
Persoanele cu MGD se plâng de:
➡️Marginile pleoapelor roșii;
➡️Ochi uscați;
➡️Senzația de nisip în ochi;
➡️Vedere fluctuantă;
➡️Ochi roşii, iritați, înțepături şi chiar durere atunci când se face un duş fierbinte.
Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că există o schimbare bruscă a umidității în baie și filmul lacrimal devine instabil foarte repede. Ochiul se usucă și corneea nu este lubrifiată corespunzător.
Cum se poate diagnostica un MGD?
Cum este tratat MGD-ul?
Medicii oftalmologi diagnostichează starea inițială bazată pe simptomele pacientului.
La biomicroscop, medicii vor vedea că marginea pleoapelor apare roșie, vascularizată, iar glandele meibomiene pot părea conectate şi filmul lacrimal instabil.
Medicii măsoară timpul de rupere a filmului TBUT-lacrimă.
Dacă stratul uleios de la suprafață nu este intact, pacienții vor avea un TBUT redus.
Un TBUT normal este de aproximativ de 10 secunde. Glandele meibomiene pot fi evidente și se observă un meibum mai gros decât cel normal.
Filmul lacrimal va apărea uneori prea gras, alteori, lacrimile vor avea un aspect spumos, cu bule.
Tratamentul disfuncției glandelor meibomiene variază în funcție de severitate.
Reguli de igienă
Mulți medici vor recomanda mai întâi comprese calde în fiecare zi, urmate de un anumit tip de scruber pentru igiena pleoapelor şi medicamente specifice.
Suplimentele Omega 3
Acizii grași Omega 3, când sunt administrați în doze terapeutice, au dovedit că normalizează glandele meibomiene.
Prevenirea complicatiilor presupune o atenție sporită şi respectarea regulilor de bazā. În plus, atunci când folosim dispozitivele digitale, lumina artificială, TV etc., trebuie să ne protejăm ochii cu ochelari de protecţie cu lentile speciale, împotriva luminii albastre şi UV. Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă, ei ne protejează sănătatea ochilor .
Ce se întâmplă dacă MGD-ul nu este tratat corect?
Poate dezvolta o formă mai severă de boală oculară și poate prezenta simptome care pot altera calitatea vieții. Deoarece MGD provoacă o stare uscată prin evaporare, corneea poate deveni deshidratată și uscată până la un punct în care se poate forma cicatrici.
Dacă MGD este cronică, poate provoca atrofia glandelor meibomiene. Odată atrofiate, este foarte dificil să le facem să funcționeze normal.
MGD poate provoca rozaceea oculară, care necesita un tratament medical mai ,,agresiv”.
Afecțiunea rozacee poate afecta şi ochii.
Este o afecțiune care afectează în mod obișnuit nasul, fața şi pieptul. Poate fi cronică şi poate avea perioade de remisiune şi de apariție.
Rozacea ochiului
Pleoapele sunt umflate şi roşii, acoperite de o crustă, ochii iritați, senzația de corp străin, nisip în ochi şi foarte uscați.
Netratată poate provoca:
▶️Blefarita;
▶️Sindromul ochiului uscat;
▶️Cheratită;
▶️Conjunctivită;
▶️Irită (afecțiune oculară care constă în inflamarea irisului, inelul din jurul pupilei și este un tip de uveită, respectiv uveită anterioară, care se declanșează brusc.
▶️Sty -chalazion (şalazion).
Mai multe detalii despre aceste patologii, în articolul următor.
Ai grijă de ochii tăi.
Vederea este prețioasă!
Gânduri bune!
N.M.
Counselor Healthy Holistic Living
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.