Sănătatea ochilor şi rolul alimentației (1)

Lovely Looks
Optica Medicala Braşov
Sf.Ioan15 Centrul-Vechi
Lovely Looks
Optica Medicala Braşov
Sf.Ioan15 Centrul-Vechi

Ochiul are nevoie de o cantitate imensă de sânge, in mod deosebit de oxigenul si nutrimentele transportate de acesta, pentru o bună funcționare.

În zona din spatele retinei, are loc cel mai mare debit sangvin din intreg organismul.
Singurul loc din organism unde nu este deloc vascularizat, este corneea umană.
Corneea se bazează pe rețeaua robustă de vase înconjurătoare, pentru a hrăni celulele care îi înlocuiesc permanent suprafața şi pe rețeaua de vase din partea din față a ochiului ca să poată produce un lichid bogat in nutrimente care îi scaldă suprafața din spate.
In acest mod, optimizarea fluxului de sânge către ochi, ajută la menținerea vederii şi la o sănătate corespunzătoare ochilor.

Un studiu facut pe grupuri de oameni cu vârsta cuprinsă între 43 şi 86 de ani, a demonstrat că o viață activă fizic, în comparație cu o viață sedentară, scade riscul slăbirii vederii sau a tulburărilor specifice cu până la 60%.

În acelaşi timp, o alimentație echilibrată, poate avea un aport pozititiv.


Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în tot organismul. Însă avem nevoie şi de cupru pentru enzimele care contribuie la transporul fierului, şi pentru a ne asigura ca organismul poate să acceseze forma corectă de fier de care are nevoie.
Totodată folatul, vitaminele B6 şi B12activează enzimele necesare in producția de hemoglobină. Să nu uităm de provitamina A care susține dezvoltarea hematiilor (globule roşii), Vitamina C şi E care sunt şi ele implicate.
Observăm o adevărată ,,muncă în echipă.”

Arginina, un aminoacid care se gaseşte în multe nutrimente, poate menține un bun echilibru a oxigenului în sânge, un flux sangvin corespunzător, îndeosebi în retină.
Contribuția cea mai mare, o are ca precursor al formării oxidului de azot, o moleculă de semnalizare care ajută vasele de sânge să se dilate.
Vasele de sânge se pot dilata şi contracta pentru a putea suporta curgerea sângelui prin ele.
Dilatarea vaselor de sânge, ajută la redirecționarea unei cantități mai mari la țesut din varii motive (îndeosebi la diabetici).

Arginina o putem găsi in următoarele alimente:
produsele lactate, peşte, carne de pui, carne de vită, arahide, nuci, alune, fasolea lima, fasolea mare, mazăre, porumb, spanac, brocoli.

Ca să nu rămână oxidul de azot prea mult in interiorul celulei, să nu se degradeze într-o toxină numită peroxi-nitrit, care la rândul ei poate provoca deteriorări oxidative, avem nevoie de antioxidanți.

Bioflavonoidele oferă beneficii întregului organism şi in acelaşi timp circulației sângelui. Blocarea trombocitelor nesănătoase afectate de procesul oxidativ, controbuie la diminuarea coagulării, întărirerea capilarelor (în caz de edeme).

*Trombocitele sunt cel mai mic tip de celule sangvine, având funcția principala de a ajuta în procesul de coagulare a sângelui. 

Bioflavonoidele conțin mii de nutrimente pe care le conțin plantele, acționând ca antioxidanți puternici.
Incă nu este recomandată o cantitate care trebuie consumată zilnic, organismul absoarbe doar o mică parte din alimentele consumate si care le conțin.

Legume bogate in bioflavonoide sunt:

pătrunjel, varză roşie, varza kale, frunze de mentă, ardei iuți, ceapă roşie, bame, spanac, brocoli, salata romană.

Fructe bogate in bioflavonoide sunt:

afine, prune, coacăze negre, piersici, cireşe, struguri, lămâi, zmeură roşie, căpşuni, portocale, grepfrut, pere, caise, banane, mere, tomate.

Leguminoase:

fasole pestriță, fasole neagră, fasole verde,

Fructe oleaginoase:

nuci pecan, alune de pădure, fistic, semințe de pin.

Altele:

Boabe de cacao, ciocolată negră amară, ceai verde, ceai negru, polen de albine.

DIM (Diindolilmetan)

Este un bioflavonoid care controlează inflamația.
Sursele alimentare cele mai bune:
brocoli, conopida, varza de Bruxelles, varza, varza kale, bok choy/ pak-choi(varza chinezească), năsturel(măcriş de baltă).

Quercitina:

Este un bioflavonoid care controlează inflamația.
Cele mai bune surse:
Legume: ardei iuți, ceapă roşie, bame, varza kale, salata romană, spanac, fasole verde, brocoli.

Leguminoase: fasolea pestriță.

Fructe: prune uscate, afine, pere, mere, cireşe, caise, căpşuni, fistic, polen de albine, ceai verde, ceai negru.

Resveratrolul
Este un antioxidant purernic cu o activitate anticancerigenă.
Resveratrolul este un compus polifenolic, una dintre numeroasele molecule pe care plantele le produc pentru a se proteja în situații stresante: răni, infecții cu ciuperci sau bacterii și expunere la razele ultraviolete.

Resveratrolul este solubil în grăsimi și vine în diferite configurații, trans și cis, adesea legat de molecule de glucoză pentru a forma glucozide.

Termenul de ,,PARADOX FRANCEZ”, a fost introdus de S. Renaud la începutul anilor 1990, pentru a descrie incidența scăzută a bolilor cardiovasculare
și a obezității în rândul francezilor, în contrast cu dieta lor relativ bogată în grăsimi.

Identificarea lui în vinul roșu la începutul anilor 90, a stârnit un mare interes și a fost folosită pentru a explica ,,Paradoxul francez, și anume faptul că locuitorii din sudul Franței, în ciuda unei alimentații bogate în grăsimi saturate, au o incidență redusă a bolilor cardiovasculare.

Consumul cu moderație de vin roșu (1pahar pe zi la masa), bogat în reveratrol și alte flavonoide, a fost indicat ca unul dintre posibilii factori de protecție, dând loc unui corp impresionant de studii asupra rolului pe care l-ar avea acest compus, în prevenirea și tratarea unui număr mare de boli.

Resveratrolul se găsește în strugurii negri/roşii/roz sucul de struguri, vin, alune, cacao și toate fructele de pădure din familia Vaccinium, diferitele specii de afin.

Troxerutina este un derivat al unui biflavonoid natural (rutin), folosită in terapia vasoprotectoare,
îmbunătățind circulația sangvină.

Printre cele mai bune zurse:

Fructe: citrice, mere (in special coaja), caise, piersici, merişoare crude.

Legume: ardei gras verde , sparanghel.


Cereale: hrişcă.

Carotenoidele, sunt pigmenții vegetali organici cu un rol antioxidant şi alte beneficii.

Din famila carotenoidelor face parte:

ASTAXANTINA
Este un antioxidant puternic.
Printre cele mai bogate surse sunt:
peştele: kirill, creveții, somonul, păstrăvul.
Algele.

Beta-caroten, este o carotenoidă de culoare portocalie, prezentă în fructele şi legumele de această culoare, precum şi în cele care au culoarea roşie sau verde, deoarece conțin pigmentul portocaliu ascuns.
Consumul zilnic poate sa meargă până la 30 mg/zi.
Fumătorii trebuie să facă atenție să nu depăşească 20 mg/ zi, deoarece poate fi riscant. S-a constatat că depăşirea acestei cantități zilnice, poate creşte riscul apariției cancerului pulmonar.

Surse alimentare
Legume:
Cartofi dulci, kale, morcovi, spanac, frunze de varză, dovleac, pătrunjel, salata romană, dovlecei, ardei gras, pepene galben, caise, mango, grepfrut roz.

Crocină şi Crocetina, sunt carotenoide/antioxidanți puternici care provin din şofran.

Luteina şi Zeaxantina, este o carotenoidă de culoare portocalie, prezenta în fructele şi legumele de axeastă culoare, precum şi în cele care au culoarea roşie sau verde, deoarece conțin pigmentul portocaliu ascuns.
Consumând zilnic 6-12 mg de luteină, celulele din retina ochiului poate să obțină zeaxantina. Cu toate acestea, un consum de 4-8mg zeaxantina, este recomandat.

Sursele alimentare cele mai bune:
Kale, spanac, pătrunjel, mazăre verde, varză de Bruxelles, porumb, fasole verde, dovleac, salata romană, dovlecei, brocoli, arpagic, bame, ardei iuți roşii.

Licopenul, este un carotenoid roşu, antioxidant care se gaseşte în fructele şi legumele de culoare roşie si roz. Cantitatea recomadată este de 4-8 mg/zi.
Susrsele cele mai bogate sunt: tomatele, guavă, pepene roşu, grepfrut, papaya.

Alte nutrimente vegetale singulare:
Agaricus
Curcumina
Gingko
Coleus
Acidul fitic
Hipericina (sunătoare)


SUPER – ANTIOXIDANȚI
Acidul alfa-lipoic (,,antioxidantul antioxidanților”), recomandat 200-600 mg/zi;
Sursele alimentare:
Carne de vită, produse lactate, carne de pui, peşte, ouă, spanac, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles, tomate.

Glutationul, antioxidant implicat in mai multe activități importante ale corpului uman.
Surse alimentare:
nuci, carne tocată de vită, muşchi de vită, carne de pui, cod, cod negru, ton, creveți, sparanghel, cartofi, spanac, bame, dovlecei, conopidă, broccoli morcovi, ardei graşi roşii şi verzi, mazăre verde, castraveți, frunze de nap, avocado, tomate, lămâi, piersici, grepfrut, portocale, căpșuni, pepene roşu, pepene galben, papaya, mango, pere, mere.


Sulforafanul, un excelent antioxidant. Consum recomandat zilnic 59-400 µg/zi.
Sursele alimentare: muguri de baby- broccoli, lujeri de broccoli, varză de Bruxelles, varză roşie, varză albă, conopidă.

*în articolul viitor vom continua lista metalelor/mineralelor esențiale pentru organismul uman, implicit pentru a avea ochi sanătoşi şi frumoşi 🙂


Închei acest capitol cu celebrul motto dat de Hypocrate:

”Fie ca hrana sa-ți fie medicament si medicamentul hrana”.

Plecând de la acest celebrul motto, conștientizarea rolului şi importanța alimentelor pe care le consumam zi de zi, este esențială. 
Alimentele sunt cele care ar trebui să promoveze sănătatea, starea de bine a întregului organism, si sa ne ajute chiar şi în procesul de vindecare.

Sănătatea este prețioasă, ai grijă de ea!

Gânduri bune!

Nicoleta Miclea

Counselor Healthy Holistic Living

https://opticalovelylooks.ro/cabinetul-nostru/

Lovely Looks Optica Medicala
Braşov Sf.Ioan15, Centrul-Vechi.