Este un defect vizual care trebuie identificat și corectat cât mai curând posibil, pentru a-l rezolva complet.
Ochiul leneș la copii, numit și ambliopie, afectează 2-5% dintre copii. Nu întâmplător se numește ochi leneș, deoarece micuțul care este afectat, tinde să folosească doar un ochi, compensând pe celălalt mai slab.
Să încercăm să înțelegem mai bine.
Copilul care suferă de ochi leneș are o vedere unilaterală redusă, adică afectează doar un ochi. În practică, cei doi ochi nu sunt folosiți în același timp și cu aceeași intensitate. Ca şi cum copilul preferă să exploateze potențialul unuia, lăsându-l pe celălalt să se odihnească. Printre simptomele care nu trebuie subestimate, care pot duce la suspectarea prezenței problemei, se numără:
– prezența unui ochi mai mare decât celălalt; – disconfort față de abaterea ușoară persistentă a unui ochi spre exterior; -nevoia copilului de a aduce adesea obiecte foarte aproape de ochi; -obiceiul copilului de a-și înclina capul într-o parte în timp ce citește, desenează sau se uită la televizor.
Factorii implicați în apariția ochiului leneș sunt numeroși și diferiți. Nu este o afecțiune congenitală ci una dobândită. Se poate instala foarte devreme în primele luni de viată dacă există condițiile care o pot favoriza.
Cataracta congenitală, care este una dintre cauzele cele mai frecvente, adică o tulburare caracterizată prin opacifierea cristalinului, care necesită intervenție chirurgicală în timp util, leucomul cornean şi lipsa paralelismului între cei doi ochi, ceea ce face ca ochiul mijit, să devină mai leneş refractiv.
De menționat că ochiul leneș este frecvent întâlnit la copiii născuți prematur și la cei cu întârzieri de dezvoltare.
Primul lucru de spus, este că ochiul leneș nu poate și nu trebuie subestimat. Cu cât trece timpul mai mult, cu atât problema tinde să devină cronică, devenind dificil de rezolvat.
În cazul în care copilul contină să folosească mereu acelaşi ochi, pe termen lung se obişnuieşte să neglijeze imaginea supărătoare care vine de la celălalt ochi, până la suprimarea percepției acestuia. În acelaşi timp şi creierul învață să facă progresiv același lucru. Prin urmare, pentru a nu afecta maturizarea corectă a sistemului vizual, este necesar să se intervină prompt, de preferință înainte de vârsta de 4 ani.
În prezența simptomelor sau a eventualelor anomalii, cel mai bine este să vă adresați imediat medicului dumneavoastră, care va încerca să rezolve cauza declanșatoare prin diferite tratamente.
În cazul miopiei, hipermetropiei, strabismului etc., se va recomanda folosirea lentilelor pentru corectarea defectului vizual, pentru reabilitarea ochiului leneş.
Pansamentul (plasturele), poate fi necesar doar în timpul orelor de şcoală sau chiar acasă in timp ce se uită la televizor sau când face temele.
În caz de cataractă şi pentru realinierea axului vizual al ochilor în cazul strabismului marcat, se folosește o simplă procedură chirurgicală, pentru a forța ochiul mai slab să lucreze.
Se poate recurge și la atropină, o picătură pentru ochi care trebuie aplicată în cel sănătos pentru a-l întrerupe. Avand efecte secundare, picaturile pentru ochi se folosesc doar atunci cand copilul nu rezistă la purtarea plasturelui.
ATENȚIE! Chiar și copiii care aparent nu au simptome, pot avea tulburări de vedere. Este important să programați copilul la un control oftalmologic înainte de vârsta de 3 ani, iar apoi, pana la începerea școlii primare efectuați controale periodice, conform indicațiilor medicului oftalmolog.
Vederea este prețioasă, împreună putem avea grijă de ea!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.