Conștientizarea acestor patologii este utilă pentru a proteja vederea chiar și de problemele grave.
În orice etapă a vieții, sănătatea ochilor trebuie protejată printr-o dietă și un stil de viață echilibrat.
Asigurându-vă că vă odihniți din plin, reducerea timpului petrecut pe ecran, exercițiile fizice și efectuarea de controale regulate ale ochilor sunt lucrurile pe care trebuie să le faceți pentru a vă proteja vederea.
În plus, este important să fii conștient de diferitele afecțiuni care pot afecta ochiul de-a lungul întregii vieți, de la naștere până la bătrânețe.
NAȘTEREA ȘI PRIMA COPIĂRIE
În primul an de viață, vederea se dezvoltă foarte repede, dar este nevoie de câteva luni pentru ca bebelușii să se poată concentra.
Deoarece vederea se dezvoltă în aceste prime luni critice, nu este surprinzător că privirea sugarului este pierdută sau slab concentrată.
Strabismul -„Schint”
Este alinierea greșită a ochilor, din cauza incapacității momentane a mușchilor oculari de a lucra împreună. Poate fi identificat la sugari în jurul vârstei de 4 luni, dacă ochii lor nu pot privi în aceeași direcție.
Glaucom infantil primar
Acest tip de glaucom este tipic vârstei de dezvoltare și poate rezulta din defecte congenitale. Apare de obicei înainte de vârsta de 3 ani și derivă dintr-o obstrucție la nivelul ochiului rezultată dintr-o dezvoltare anormală.
Simptomele includ vedere periferică slabă, corneea tulbure, în special ochi mari și sensibilitate vizuală la lumină.
Pojarul
Deși rujeola nu este o boală caracteristică a ochilor, poate provoca pierderea vederii și chiar orbire, deoarece poate deteriora corneea, făcând-o încețoșată și decolorată.
Din acest motiv, vaccinarea copilului împotriva rujeolei (de obicei printr-un vaccin cuprinzător care include, de asemenea, oreion și rubeolă) este vitală pentru a vă asigura că vederea este protejată.
Conjunctivită
Această afecțiune este deosebit de frecventă, atunci când copiii încep să meargă la grădiniță, deoarece este cauzată de o infecție rezultată dintr-un virus sau bacterie.
Conjunctivita este o patologie foarte frecventă, în care ochiul devine roșu și iritat, cu o scurgere apoasă frecventă care poate deveni lipicioasă, care se poate acumula în apropierea genelor. Conjunctivita este de obicei tratată eficient, prin administrarea de picături sau unguente antibiotice specifice.
Daltonismul
Cazurile de daltonism, pot fi recunoscute după dificultatea copilului de a diferenția culorile. Daltonismul apare sub două forme:
1. Prima se caracterizează prin dificultatea de a identifica luminozitatea în anumite culori;
2. A doua, prin incapacitatea de a recunoaște nuanțele diferitelor culori (de obicei roșu, albastru și galben).
Oboseala ochilor de la expunerea la dispozitive digitale
O problemă care apare din ce în ce mai frecvent, în rândul copiilor de toate vârstele, este expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor digitale, timp îndelungat.
Acest lucru, poate provoca oboseala ochilor cauzată de reflexiile luminii albastre dăunătoare de la ecran.
Este important să controlați și să limitați timpul petrecut în fața ecranului, luând pauze regulate sau dedicându-vă și altor activități (ideal în aer liber).
ADOLESCENȚI
Un prim factor cheie, la care trebuie să acordați atenție în rândul adolescenților, este reprezentat de accidentările care pot fi rezultatul sportului sau al unui stil de viață deosebit de activ, și care pot provoca și traumatisme la nivelul ochilor.
Defect de refracție
Defectele de refracție apar de obicei înainte de pubertate, iar momentul dezvoltării este legat de prezența sau absența altor cazuri în familie.
Deși erorile de refracție pot duce adesea la hipermetropie și astigmatism, este posibil să existe și cazuri de miopie.
Simptomele unui defect de refracție includ vederea încețoșată la anumite distanțe sau probleme de vedere mai generale.
Keratoconus
Keratoconul este o subțiere progresivă sau o modificare a formei corneei, care are ca rezultat vederea încețoșată sau distorsionată și o sensibilitate deosebită la lumină.
Keratoconusul este corectat de obicei cu lentile de contact speciale, pe care specialistul dumneavoastră le poate prescrie.
Cataracta traumatica si dezlipirea de retina
Pe măsură ce adolescenții devin mai activi, leziunile pot duce la traumatisme oculare, inclusiv cataractă sau dezlipire de retină.
Cel mai bun mod de a face față acestei situații este prevenirea: protejarea ochilor în timp ce practicați o activitate precum sportul poate face cu adevărat diferența.
ADULT: vârsta de 20-40 ani
Odată cu vârsta adultă, faza de dezvoltare a ochiului se termină, dar mai sunt câteva măsuri și măsuri de precauție care trebuie luate pentru a proteja vederea.
Pe lângă menținerea unui stil de viață sănătos, urmând o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, evitarea fumatului și efectuarea unei activități fizice regulate, există câteva boli oculare la care trebuie să fiți atenți.
Oboseala ochilor din cauza luminii albastre
Unele lungimi de undă ale luminilor albastre, care emană de la majoritatea dispozitivelor digitale, pot provoca oboseală în general și oboseală a ochilor. Puteți achiziționa ochelari speciali, care vă pot proteja ochii şi software pentru computere și telefoane mobile care filtrează o parte din lumina albastră.
Nevrita optică / Nevrita optică retrobulbară
Nevrita optică, inflamația nervului optic, poate apărea singură sau ca o consecință a sclerozei multiple.
De obicei, este mai frecventă la femei decât la bărbați.
Simptomele includ pierderea vederii, pierderea capacității de a percepe culorile sau durerea atunci când dați ochii peste cap și este important să vă consultați specialistul imediat ce aveți aceste simptome.
Retinită pigmentară
Retinita pigmentară este o boală care afectează retina. Este cauzată de mutații genetice și are ca rezultat pierderea treptată a vederii, afectând inițial capacitatea de a vedea în lumină slabă și vederea periferică.
ADULT: vârsta 40-60 ani
Până la vârsta mijlocie, una dintre cele mai frecvente modificări ale vederii este scăderea capacității de a vedea de aproape, ceea ce duce adesea la dificultăți de citire.
Această problemă se numește prezbiopie și progresează în timp. Pentru cei care poartă deja ochelari sau lentile de contact, va fi posibilă corectarea acestui defect cu lentile multifocale.
Presbiopia nu trebuie confundată cu simptome, precum estomparea generală, sensibilitatea la lumină, uscăciunea și inflamația, care pot fi asociate cu alte afecțiuni precum cataracta și glaucomul.
Cataractă
Percepută ca o tulburare a lentilelor oculare, această afecțiune este de obicei un semn al îmbătrânirii și este foarte frecventă la vârstnici. Cataracta poate apărea prematur și din cauza anumitor afecțiuni medicale sau a anumitor medicamente, cum ar fi steroizii.
Simptomele pot include vedere încețoșată, culori încețoșate, sensibilitate la lumină, scăderea capacității de a vedea noaptea și vedere dublă.
Glaucom
Glaucomul poate rămâne ascuns o perioadă de timp, datorită simptomelor sale minime.
Deși afecțiunea poate apărea la oricine, anumite categorii de persoane prezintă un risc crescut de glaucom, precum vârstnicii, persoanele de origine africană, caraibiană sau asiatică, persoanele care au cazuri de glaucom în familie și cei care suferă de diabet, miopie (glaucom cu unghi deschis) sau hipermetropie (glaucom cu unghi închis).
Afecțiunea apare ca urmare a presiunii intraoculare excesive și poate duce la diferite simptome care variază în funcție de tipul de glaucom.
Ochi uscat
Ochiul uscat, este o afectiune care priveşte alterarea filmului lacrimal, acesta hidrateaza ochiul si protejeaza vederea.
Din acest motiv, ochiul devine uscat și iritat, cu impact în consecință asupra vederii.
De obicei, afecțiunea implică disconfort ocular, o senzație de arsură sau de particule în ochi, mâncărime, inflamație, sensibilitate la fum și acumulare de mucus în ochi, în special dimineața. Nu există un remediu pentru această afecțiune, dar poate fi ținută sub control cu picături cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare, și unele unguente pe baza de vitamina A.
Uveita
Uveita este o inflamație a ochiului, care poate fi acută sau cronică și are diferite forme: anterioară, intermediară și posterioară, fiecare cu simptome și tratamente specifice.
Cea mai frecventă, este uveita anterioară: deși poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă la adulții de vârstă activă.
Factorii de risc, includ leziuni și afecțiuni inflamatorii sau autoimune, cum ar fi boala Crohn sau sarcoidoza. Sarcoidoza este o boala rară, care constă în creşterea numărului de celule inflamatorii, zone de inflamație denumite granuloame. Poate afecta diverse părți ale corpului (la nivelul plamanilor, a ganglionilor limfatici, a ochilor si a pielii).
VÂRSTA AVANSATĂ: peste 60 de ani
Persoanele de peste şaizeci de ani, pot avea o deteriorare a vederii din cauza vârstei.
Presbiopia continuă la această grupă de vârstă, ceea ce duce la necesitatea ochelarilor de citit sau a lentilelor de contact multifocale.
Degenerescența maculară datorată vârstei
Degenerescența maculară, frecventă in randul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 si 60 de ani, nu are cauze primare cunoscute, deşi se ştie că factorii de risc includ fumatul, hipertensiunea arteriala şi excesul de greutate, pe lângă prezența altor cazuri cu aceeași afecțiune în familie.
Boala reduce capacitatea de a citi și de a recunoaște fețele, deoarece afectează vederea centrală mai mult decât vederea periferică și se manifestă prin vedere încețoșată sau distorsionată.
Pierderea vederii este de asemenea posibilă, iar liniile drepte pot fi percepute ca strâmbe și ondulate. În plus, obiectele pot părea mai mici decât sunt și culorile lor mai puțin strălucitoare. Degenerescenta maculara se poate agrava progresiv.
Aderența vitro-maculară simptomatică
La majoritatea oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc, gelul care umple ochiul, cunoscut sub numele de vitros, devine lichid și își pierde forma. Acest lucru îl face să se desprindă de retină, cunoscut și sub denumirea de detașare vitroasă posterioră.
Se poate întâmpla ca această separare să fie incompletă, astfel unele porțiuni ale gelului vitros să rămână atașate de o parte a retinei (macula).
Acest lucru poate provoca distorsionarea vederii, în cazuri chiar severe şi pierderea vederii centrale. Afecțiunea este de obicei monitorizată, iar dacă este necesar, tratată prin îndepărtarea chirurgicală a gelului vitros din restul ochiului.
Ocluzia venei centrale a retinei
Se poate întâmpla ca vena centrală a retinei să se blocheze, provocând o scurgere de sânge, astfel acumulându-se în macula (parte a retinei), face ca aceasta să se umfle, ducând la vedere încețoșată și pierderea vederii.
Persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială, prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
Consultarea unui medic este deosebit de importantă, deoarece ocluzia venei centrale a retinei, poate duce la dezvoltarea glaucomului neovascular, care trebuie întotdeauna monitorizat, deoarece poate provoca durere, vedere redusă și orbire permanentă.
Să previi este mai uşor decât să tratezi!
Sănătatea este prețioasă, ai grijă de ea!
Gânduri bune!💗
Nicoleta Miclea
Specialist în ştiințe optice
Counselor Healthy Holistic Living
Lovely Looks Optica Medicala Braşov
Sf.Ioan15 – Centrul Vechi
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.